România se găsește în top 10 al țărilor UE din punct de vedere al inegalității veniturilor, iar situația se înrăutățește.
Problemele țării noastre nu sunt numai nivelul scăzut al veniturilor românilor, printre cele mai mici din Uniunea Europeană, ci și faptul că aceste venituri sunt caracterizate de diferențe mari între persoanele care le obțin, arată ”Raportul privind creșterea și dezvoltarea pe 2017” al Forumului Economic Mondial (FEM).
Pe o scară de la 0 la 1, în care 0 reprezintă egalitatea perfectă între locuitori unei țări, iar 1 inegalitatea desăvârșită, România este menționată în raportul FEM cu un indice Gini de 0,32. Acesta ne situează în top zece țări europene din punct de vedere al inegalităților între veniturile populației. Calculele sunt făcute pentru veniturile rămase la dispoziția populației după ce statul a procedat la redistribuirea veniturilor brute prin impozite, taxe, ajutoare sociale.
Potrivit calculelor făcute de FEM, o situație mai proastă decât a României în UE o dețin, în ordinea inegalității, Estonia cu un indice Gini de 0,35, Spania cu 0,34, Grecia, Portugalia și Italia cu 0,33 și Marea Britanie cu 0,32. România mai este depășită de Lituania, Letonia și Bulgaria cu coeficienți cuprinși între 0,33 și 0,35.
Chiar dacă nu deținem prima poziție, situația îngrijorează prin prisma faptului că inegalitatea veniturilor a avut în România după criza economică din 2009 una dintre cele mai mari rate de creștere. Potrivit măsurătorilor Biroului european de statistică, măsurători diferite de cele ale Forumului Economic Mondial, inegalitatea veniturilor în România a crescut de la 0,33 în 2010, la 0,37 în 2015, în condițiile în care media UE este de 0,31.
Demn de precizat că țările cele mai dezvoltate din UE sunt și cele care au cele mai mici inegalități ale veniturilor. Țările care stau cel mai bine din acest punct de vedere sunt Norvegia 0,23, Islanda, Belgia, Cehia, Danemarca, Finlanda, Olanda, Suedia, Slovacia, Slovenia, etc.
Remarcabil este și faptul că România reușește să realizeze foarte puțin prin mecanismele de redistribuire a veniturilor, respectiv impozite, taxe și ajutoare sociale. Spre exmplu, fără acest sistem redistributiv, Norvegia ar fi țara cu unele din cele mai mari inegalități (indice Gini de 0,45 mai mare decât cel al României, situat la valoare de 0,42). Taxarea veniturilor mari dar și ajutoarele sociale generoase fac ca Norvegia să fie țara cu cele mai egală distribuire a veniturilor. La fel și Suedia. Fără un sistem eficient de redistribuire a veniturilor, această țară ar avea un indice Gini de 0,52, mult peste cel al României.
Țările cu cele mai mari inegalități ale veniturilor sunt Namibila (0,58), Africa de Sud (0,56), China (0,50), urmate de un grup de opt țări central și sud americane anume Columbia, Chile, Panama, Costa Rica, Mexic, Brazilia, Peru și Argentina.
Transferurile fiscale, adică redistribuirea venituriolor nu sunt incompatibile cu competitivitatea și cu creșterea economică pe termen lung, spune raportul. ”Multe dintre cele mai competitive economii au niveluri înalte de protecție socială și de fiscalitate semnificativă presupusă”, arată economiștii FEM.