Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a semnat, vineri, la Ankara, împreună cu omologul său, Yaşar Güler, un acord cadru de cooperare în domeniul militar. Documentul reprezintă o bază pentru viitoare schimburi comerciale ce țin de securitate între cele două țări.
”În cadrul vizitei oficiale efectuate la Ankara, Republica Turcia, ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, a semnat împreună cu omologul său, Yaşar Güler, Acordul-cadru între Guvernul României şi Guvernul Republicii Turcia în domeniul militar.
Acordul reflectă dorinţa celor două părţi de actualizare a cadrului juridic al cooperării, care va permite extinderea şi aprofundarea relaţiilor în domeniul apărării, având în vedere dinamica în creştere a activităţilor bilaterale şi schimbările recente din mediul de securitate”, a transmis, vineri, Ministerul Apărării, într-un comunicat d erpesă.
Ministrul Angel Tîlvăr a precizat că acordul ”reflectă nivelul actual al relaţiilor militare cu Turcia, unul dintre cei mai importanţi parteneri strategici ai României, mai ales în contextul împlinirii a 100 de ani de relaţii militare şi diplomatice” între cele două ţări.
Potrivit Ministerului Apărării, programul vizitei ministrului român al Apărării naţionale a inclus o rundă de convorbiri oficiale, vizitarea Agenţiei pentru Industria de Apărare şi a unor facilităţi din domeniu, precum şi depunerea unei coroane de flori din partea delegaţiei române la Mausoleul Anıtkabir, unde odihneşte Mustafa Kemal Atatürk.
România și dronele turcești
În luna aprilie, Ministerul Apărării Naționale din România a atribuit firmei turcești de apărare Baykar un contract de 321 de milioane de dolari, fără TVA, pentru achiziționarea de aeronave fără pilot TB2.
MApN și-a anunțat intenția de a achiziționa aeronavele fără pilot în luna august a anului trecut, iar Parlamentul României a aprobat achiziția în luna octombrie.
Mai exact, contractul presupune achiziția a trei sisteme UAS Bayraktar TB2, fiecare cu câte șase platforme aeriene cu capacități de lovire a țintelor, tranzacție care va include și suportul logistic sau echipamentele de antrenament.
Dronele urmează să fie livrate la Timișoara, unde Forțele Aeriene Române operează Baza Aeriană 93.
Editor : C.I.