Marele proiect de reabilitare a conductelor RADET din Bucureşti ar putea începe în acest an, dar s-ar putea întinde pe mai bine de 12 ani. O treabă care se face cu paşi mici, dar cu costuri mari.
Într-o primă etapă se vor aloca 327 de milioane de lei pentru lucrări pe aproape 32 de kilometri de conducte ale sistemului de termoficare.
Asta înseamnă că reabilitarea unui metru de conductă costă peste 2.000 de euro. Dar, în toată Capitala, întregul proiect de reabilitare presupune intervenţii asupra a 500 de kilometri de reţea de termoficare. Şi numai lucrările la acest prim lot de 32 de kilometri ar urma să dureze 2 ani.
Primăria Capitalei susţine că prima dată se va interveni în zonele în care există pierderi mari de căldură şi promite că, în fiecare an, nivelul acestora va fi diminuat cu 90% graţie lucrărilor efectuate. Numai că autorităţile par să ignore o problemă.
Primăria susţinea că va accesa şi fonduri europene nerambursabile pentru reparaţii, dar ulterior fuziunii dintre RADET şi ELCEN. Or, acestă fuziune nu a avut loc până acum - ceea ce pune sub semnul întrebării finanţarea europeană.
RADET ar avea nevoie de 800 de milioane de euro pentru a se moderniza, pentru a-şi înlocui sistemele învechite.
Pierderile tehnologice anuale se apropie de 32%, adica aproape o treime: asta inseamna intre 1,3 si 1.5 milioane de gigacalorii in fiecare an.