Tariful parcărilor din Capitală a fost majorat odată cu impozitul pe locuințe. Pentru o parcare de reședință, în Capitală, prețurile din 2025 vor fi cuprinse între 370 și 750 de lei. Dar sunt și sectoare cu propriile reguli. Spre exemplu, în Sectorul 3, șoferii plătesc pentru locuri de reședință la comun, iar în Sectorul 4, toți proprietarii de mașini vor plăti pentru parcare, indiferent dacă au sau nu loc.
Tariful parcărilor de reședință în Capitală se decide prin Consiliul General. Aleșii au decis deja majorarea tarifului de parcare cu 10,4%. Astfel că, pentru diferite zone din București, șoferii vor plăti chirie către primărie, între 370 și 750 de lei.
Oamenii nu sunt mulțumiți de această creștere.
-Mi se pare un abuz la adresa cetățeanului, deci nu mai avem nici un loc de parcare, dar știu să ne ceară să plătim.
În Sectoarle 1, 2, 5 și 6, primăriile nu au pus la dispoziție și alte parcări pe lângă cele făcute de Primăria Capitalei.
În cazul locurilor de parcare albastre, adică puse la dispoziție de către primăria generală, tariful este de 5 lei pe oră, sau 30 de lei pe o zi întreagă.
Lucrurile se schimbă la Sectoarele 3 și 4, unde consiliile locale au votat și pentru altfel de forme de plată.
În Sectorul 3, locurile de parcare sunt împărțite în două. Locuri de parcare nominale, adică de reședință, și locuri de parcare nenominale, adică la comun. Pe acestea din urmă pot parca însă și alți șoferi în schimbul unui tarif orar de 5 lei.
Domnul Constantin a plătit până acum 683 de lei pe an pentru locul de parcare, pe care să poată parca doar el. Chiar și așa, de multe ori, locul îl găsește ocupat.
- Unii lasă numărul de telefon cum las și eu când merg în oraș și parchez pe locul altcuiva, las numărul de telefon în parbriz, alții nu lasă și trebuie să caut eu loc de parcare. Parchez pe locuri greu accesibile cum sunt în curbe, în astea, o las la risc.
Primăria Sectorului 4 a pus la dispoziție și alte locuri de parcare pentru care șoferii plătesc un tarif pe oră sau pe zi, în cazul în care nu locuiesc în sectorul 4, cât și un tarif anual în valoare de 540 de lei pentru toți proprietarii de mașini din Sectorul 4 care nu dețin un loc de parcare de reședință.
Decizia consiliului local de a-i pune la plată și pe șoferii care nu au loc de parcare ar putea suferi modificări, după ce unii șoferi au acuzat că și dacă ar plăti, tot nu ar avea unde să parcheze.
- O aberație. Adică eu am mașină, nu am loc de parcare și pentru faptul că pe lângă taxele auto care le plătesc, conform legii, mai plătesc 540 de lei.
- Sunt mulți care au foarte multe mașini, acum poate cu banii ăia să poată facă alte locuri de parcare.
Singurii șoferi care beneficiază de parcare gratuită pe locurile publice sunt proprietarii de mașini electrice și hibride.
Editor : M.B.