Mirela Bichigeanu a luat un credit de 120.000 de franci în urmă cu șapte ani, ca să cumpere un apartament în centrul Bucureștiului. A înapoiat băncii aproape jumătate din banii împrumutați și a rămas datoare cu 72.000 de franci.
După multe drumuri, a semnat marți o cerere de reconversie, prin care mai avea de achitat 64.000 de euro. Surpriză însă! Nu a primit graficul de rambursare, ceea ce înseamnă că acest contract nu a intrat în vigoare. Împrumutul va fi calculat la cursul de acum al francului, care e cu 16% mai mare.
„Conform cursului de astăzi, sunt 72.000 de euro, paritatea e de 1 la 1. Eu vreau graficul de rambursare, să îmi achit rata la timp”, spune Mirela Bichigeanu, clientul unei bănci.
Într-o situaţie la fel de grea sunt aproape 200.000 de români care au luat credite în franci. Cei mai mulţi s-au împrumutat pentru a-şi cumpăra o casă şi au rate de plătit 20-30 de ani. O refinanţare în euro sau în lei pare imposibilă.
„Ai luat 100.000 de franci în 2007, atunci în lei înseamna 200.000 de lei, acum înseamnă 400.000”, explică Liviu Andrei, broker de credite.
Mai mult, proprietarii au nevoie de garanţii suplimentare pentru a convinge băncile să le modifice împrumuturile.
„Au scăzut mult valorile apartamentelor sau garanțiilor. Francul s-a dublat, garanțiile sunt la jumătate”, mai spune brokerul de credite.
Astfel, mulţi români nu şi-au mai putut plăti ratele, aşa că au ajuns să fie executaţi silit. O soluţie ar fi, spun avocaţii, ca aceştia să devină chiriaşi în locuinţele cumpărate de bănci.
„Deși ai plătit șapte ani de zile acest credit de 200.000 de franci elvețieni, tot 2-300.000 de franci ai de plătit. Această casă ar putea să fie oferită în contul creanței pentru ștergerea datoriei și în casa respectivă cel care era proprietar cu numele rămâne chiriaș”, afirmă Gheorghe Piperea, avocat.
S-a întâmplat așa în Ungaria, dar acolo statul a cumpărat casele.
„Pentru ca băncile să nu ia casele oamenilor care nu mai puteau să-şi plătească ratele, statul a cumpărat imobilele de la bănci. Oamenii au rămas în case cu chirie modică la stat”, spune Penzes Laszlo, client al unei bănci din Ungaria.
Nu sunt singurele măsuri luate de vecinii unguri. Cei cu credite în franci vor putea plăti, de anul acesta, ratele în moneda naţională.
Povara celor 200.000 de români care au credite în franci elveţieni creşte. Azi, valuta a mai câştigat încă 10 bani în raport cu leul şi a atins un maxim istoric de 4 lei şi 42 de bani. Asta înseamnă că, la fiecare sută de franci elveţieni, clienţii băncilor plătesc mai mult cu cel puţin 10 lei, comparativ cu ziua de ieri, şi cu aproape 70 de lei mai mult decât înainte de anunţul băncii centrale a Elveţiei. Iar analiştii nu au previziuni optimiste, cel puţin nu pe termen scurt.
Pe același subiect: