Sunt semne mult mai clare ale unei recesiuni tehnice în Germania. Una care va lega cu scăderi consecutive trimestrele II şi III. Industria manufacturieră germană are în iulie cea mai slabă evoluţie din ultimii şapte ani.
E o perspectivă obţinută pe baza indicelui Markit, unul făcut prin sondaj şi destul de relevent la nivelul economiei. În iulie, acesta a ajuns 43,1 pentru producţia industrială. Sub 50 de puncte înseamnă contracţie. Sănătatea industriei prelucrătoare germane a trecut în iulie de la proastă la foarte proastă după cum s-a exprimat economistul principal IHS Markit. De asemenea, se observă o scădere accelerată a comenzilor pentru exporturi, cea mai accentuată din ultimii peste 10 ani.
Astfel de date sunt extrem de relvante pentru noi, deoarece un sfert din exporturile României au ca destinaţie Germania. Sunt industrii întregi orientate către export şi care vor suferi şi la noi.
Economia Germaniei a reuşit totuşi să se menţină datorită consumului în creştere, pe fondul unei pieţe a muncii solide cu şomaj la minime. Practic, industria este compensată de servicii, dar ultimele date pot indica o uşoară recesiune tehnică. Guvernul german anticipează o creștere economică de 0,5% în acest an și o revenire la 1,5% în 2020.
Evoluţia slabă din Germania ar putea să fie un argument suplimentar în favoarea relaxării politicii monetare în zona euro. Se discută intens inclusiv de revenirea la relaxare cantitativă, cu injecţii de lichiditate în economie din partea Băncii Centrale Europene.
Deutsche Bank, înapoi la criză
Deutsche Bank se confruntă cu cele mai adânci pierderi trimestriale de la criza financiară încoace. Aflată într-un amplu proces de restructurare, cea mai mare bancă din Germania a avut un rezultat negativ de peste 3 miliarde de euro în al doilea trimestru al anului. Pierderea a fost provocată de cheltuielile de 3,4 miliarde de euro cu operațiunile de restructurare, se arată în raportul financiar al băncii.
La începutul acestei luni, Deutsche Bank a anunțat un plan radical de restructurare, care include desființarea a 18 mii de posturi până în 2022. La acel moment, banca a estimat costul total al restructurării la aproape 7 miliarde și jumătate de euro. Planul mai vizează restrângerea semnificativă a operațiunilor de investment banking, precum și transferul unor active nedorite de 74 miliarde de euro către o așa-numită „bancă rea” înființată special în acest scop. Până acum, 900 de locuri de muncă au fost deja desființate.
Imediat după publicarea rezultatelor, acțiunile creditorului german au scăzut cu până la 5,2%.