Banca austriacă cere României să accepte negocieri "pe teren neutru" până pe 30 septembrie. Banca spune că este ”investitor” în România și a sesizat inclusiv ambasada Austriei la București, invocând un tratat româno-austriac de protejare a investițiilor.
Raiffeisen Bank International, care a reclamat că și-a redus profitul în România din cauza Legii dării în plată, care permite predarea locuinței în schimbul închiderii creditului, cere autorităților române să accepte negocieri "pe teren neutru" până pe 30 septembrie pentru reanalizarea acestei legi din cauza căreia consideră că investițiile i-au fost grav prejudiciate.
În lipsa unui acord, grupul austriac atenționează că va iniția un proces împotriva României de la jumătatea lunii noiembrie, informează Profit.ro.
Documentul semnat de conducerea Raiffeisen este inclusiv pe masa președintelui Klaus Iohannis și a prim-ministrului Dacian Cioloș. Documentul a fost trimis și către ambasada Austriei la București.
"Din păcate, conduita României și a diverselor sale instituții, inclusiv Guvernul și Parlamentul față de noi, în ceea ce privește investițiile noastre în România, a dat naștere unui diferend refeitor la investiții în temeiul Acordului dintre Austria și România privind promovarea și protejarea investițiilor. Dorim să rezolvăm această dispută pe cale amiabilă, dar ne vedem nevoiți să constatăm că investițiile noastre au fost grav prejudiciate ca rezultat al comportamentului României", scrie banca, făcând trimitere la Legea privind darea în plată.
Raiffeisen Bank a înregistrat un profit de 36 de milioane de euro în primele șase luni din 2016, în scădere cu 12 milioane de euro față de aceeași perioadă din 2015. Banca a făcut provizioane de 42,5 milioane de euro pentru posibilele pierderi generate de intrarea în vigoare a Legii privind darea în plată.
Fără efectul Legii dării în plată, care permite predarea locuinței în schimbul închiderii creditului, banca ar fi întregistrat o scădere a provizioanelor cu 6 milioane de euro la 26 de milioane.
Raiffeisen este parte în circa 360 de dosare în instanțe cu obiect darea în plată, din cele circa 3.100 deschise ca urmare a contestației creditorilor sau a cererilor debitorilor de a li se șterge datoriile, fiind instituția bancară care a depus cele mai multe astfel de sesizări.