Din 2004 de când a fost preluată şi până în prezent, rafinăria a mers numai pe pierdere. Singura salvare ar putea fi, însă, o privatizare, dar este scoasă la vânzare la pachet cu Oltchim Râmnicu Vâlcea, iar specialiştii spun că şansele să îi găsească un cumpărător, sunt minime.
Rafinăria Arpechim mai are numai 9 instalaţii de producţie, faţă de peste 20 câte erau în perioada de glorie. Istoria Arpechim începe în 1964 cand a fost inaugurată prima instalaţie. La revoluţie, pe platforma de lângă Piteşti lucrau 13.000 de angajati. A fost prima rafinărie din România care a exportat motorină cu un conţinut redus de sulf, pe piaţa vest europeană la începutul anilor 90. Viitorul părea atunci unul de succes pentru Arpechim.
Constantin a lucrat 33 de ani la rafinărie . „Şi acuma visez noaptea acele locuri de muncă și îmi pare bine așa când visez că îmi aduc aminte”, a spus Constantin Marinac. „Tot cartierul ăsta era de oameni fericiți. Aveau copii, aveau salarii, aveau de toate”.
În anul 2002, statul a luat un credit în valoare de 180 de milioane de dolari de la Banca Europeană pentru reconstrucție și dezvoltare pentru modernizarea rafinariei. Investiția uriașă nu a contat însă când a venit vorba de privatizare. Arpechimul a fost vândut în 2004 austriecilor de la OMV cu doar 13 milioane de euro. De atunci a început declinul.
Rând pe rând s-au închis secţiile, iar oamenii au rămas fără locuri de muncă. Acum, noii proprietari se gândesc să o demoleze pentru a vinde instalaţiile la fiare vechi. Au cerut deja avizele de la agenţia de mediu. Singura salvare ar putea fi însă o nouă privatizare. „Avem un dialog permanent cu autorităţile române care au considerat posibilitatea includerii Arpechim într-un potențial proces de privatizare a Oltchimului”, a spus Mariana Gheorghe, director general Petrom.
Deocamdată însă, nimeni nu s-a arătat interesat. Vestea că Arpechimul va fi pus la pământ i-a nemulţumit pe sindicalişti. În cazul în care nu se va găsi un cumpărător, proprietarul va începe demolarea la sfârşitul anului.