FOTO: presidency.ro
„Am propus părţii române să folosim potenţialul depozitelor de gaze din Ucraina şi cu eforturi comune să asigurăm securitatea energetică nu numai a Ucrainei şi a României, ci a întregii regiuni”, a afirmat președintele Poroșenko în declarația comună cu președintele Klaus Iohannis, făcută la Palatul Cotroceni.
„De asemenea, am propus să continuăm discuţia privind interconectarea sistemelor energetice ale statelor noastre, datorită cărora România va fi încă o ţară de la care Ucraina ar putea să importe gaze şi îi mulţumesc domnului preşedinte pentru susţinerea acestei iniţiative”, a mai spus președintele ucrainean.
Ucraina, care importă gaze de la Rusia, a avut mai multe diferende cu Moscova legate de prețul gazului, încă înainte de anexarea Crimeei. În 2008, chiar și Europa a avut de suferit, în condițiile în care o parte din importurile sale de gaze rusești tranzitează teritoriul Ucrainei, iar Gazprom sistase total aprovizionarea conductelor din Ucraina. Atunci s-a pus problema, la nivel european, a securității energetice a UE și a independenței energetice. În strategia UE figurează și construirea unor sisteme de conducte între vecini, prevăzute cu posibilitatea tehnică a unui flux reversibil (în ambele direcții). România are gazoducte prin care importă gaz rusesc și care vin din Ucraina (pe la Isaccea și Medieșu Aurit), dar gazul circulă într-un singur sens.
România a construit un interconector de gaze cu Ungaria, planurile sunt avansate și pentru unul cu Bulgaria, iar cu Moldova a realizat interconectorul Iași-Ungheni, deocamdată neutilizabil.