„Ai introdus suma, cât dorești să transferi și îmi arată și tranzacția în dolari”, spune Cristian Cora, patronul unui salon de coafură şi înfrumuseţare.
Monedele nu sunt tipărite şi circulă doar în spaţiul virtual, unde pot fi cumpărate sau primite după rezolvarea unor ecuaţii complicate. În acest moment, un bitcoin este evaluat la 2.400 de lei. La 33 de ani, Horia Vuşcan are o afacere în domeniul IT şi a investit până acum un milion de dolari în monede virtuale.
„Suntem în secolul când dai un telefon și vorbești într-o secundă cu cineva din China. E aberant să transmiți bani din România în China și să îți ajungă într-o săptămână”, spune Horia Vuşcan, proprietar de bitcoin.
Dacă vreţi să cumpăraţi bitcoin nu trebuie să treceţi pe la bancă. Este suficient un cont cu nume şi parolă pe internet. Spre deosebire de tranzacţiile cu numerar intermediate de bănci, în cazul celor cu bitcoin banii ajung direct dintr-un cont în altul. Tocmai această facilitate face ca moneda virtuală să fie folosită la plata unor activităţi ilegale.
„Este foarte folosit în zona subterană de spălare a banilor pentru că își pierd urma. Preferă să își ia bitcoin”, spune Călin Rangu, reprezentantul Consiliului Directorilor IT din România.
Chiar și așa, sunt peste 2,5 milioane de utilizatori la nivel mondial, iar valoarea bitcoin a crescut de la 75 de cenţi în 2011, la 1.000 de dolari la începutul acestui an.
„Statul nu are nicio interferență în ceea ce privește tranzacțiile cu bitcoin. Inflația nu o mai regăsim în carne, lapte, ouă, ci în prețul acțiunilor, a bitcoinului, petrolului,” spune Cristian Păun, economist.
Două dintre cele mai mari state ale lumii, China şi Rusia, au interzis folosirea monedei bitcoin.