Un bărbat în vârstă de 77 de ani, din județul Olt, nevaccinat anti-gripal, a murit din cauza gripei. El fusese confirmat cu virus gripal tip A, subtip H1. Medicii avertizează, în acest context, că este o creștere alarmantă a cazurilor de viroze, iar camerele de gardă sunt pline de pacienți cu gripă sau răceală.
La camera de gardă a Institutului Matei Balș din Capitală, zilnic, se prezintă peste 100 de oameni confirmați cu gripă, inclusiv copii. Dintre ei, 30% au nevoie de internare.
„Se întâmplă să ajungă inclusiv la terapie intensivă persoanele care sunt în vârstă, care au boli cronice. Au un risc real de a face o formă severă de gripă și de a-și pune viața în pericol”, a declarat Adrian Marinescu, manager la Spitalul Matei Balș, pentru Digi24.
În cazul gripei, medicii recomandă vaccinarea ca metodă eficientă de prevenție.
„Când am un diagnostic corect de gripă există tratamentul antiviral, care poate să mă ajute ca în 24 de ore sau mai putin să mă ridic din pat. E important să evităm zonele aglomerate. Dacă am simptomatologii respiratorii acute evident ca nu voi veni în contact cu ceilalți, voi purta mască pentru a-i proteja pe cei din jur”, mai spune medicul Adrian Marinescu.
Medicii se așteaptă ca imediat după sărbători, numărul celor cu afecțiuni respiratorii să crească considerabil.
Creștere cu 43% a cazurilor față de sezonul precedent
În acest timp, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) anunţă că a fost comunicat primul deces confirmat cu virus gripal.
Este vorba de un „bărbat în vârstă de 77 ani, din jud.Olt, având condiţii medicale pre-existente, dar nevaccinat anti-gripal, confirmat cu virus gripal tip A, subtip H1.
Potrivit INSP, în săptămâna 16– 22 decembrie au fost raportate 89.109 cazuri de infecţii respiratorii (gripă clinică, IACRS şi pneumonii), înregistrându-se cu 43.1% mai multe cazuri comparativ cu aceeaşi săptămână a sezonului precedent (62.287) şi cu 15.1% mai puţine cazuri comparativ cu săptămâna anterioară (104.923).
Variaţia în plus faţă de media calculată de 64.579 a cazurilor din 5 sezoane anterioare (fără sezoanele pandemice) a fost de 38%. De asemenea, s-au înregistrat 2.238 cazuri de gripă clinică la nivel naţional, comparativ cu 2.766 cazuri în aceeaşi săptămână a sezonului precedent şi cu 1.421 înregistrate în săptămâna precedentă şi 42 cazuri de Infecţii Respiratorii Acute Severe (SARI), cu 3 mai puţine faţă de săptămâna precedentă şi cu 15 mai multe faţă de aceeaşi perioadă a sezonului precedent.
Au fost raportate 55 cazuri de gripă confirmată de laborator (26 cu virus gripal tip A nesubtipat, 8 cu virus gripal AH1, 1 cu virus gripal AH3 şi 20 cu virus gripal tip B).
De la începutul sezonului au fost raportate 144 cazuri de gripă confirmate de laborator, din care 71 cazuri cu virus gripal A nesubtipat, 45 cazuri cu virus gripal B, 23 cazuri cu virus gripal AH1, 5 cazuri cu virus gripal AH3, 4 co-infecţii de virus gripal cu SARS-CoV-2, 6 co- infecţii de virus gripal cu VRS, scrie News.ro.
„Până la data de 22.12.2024 au fost înregistrate în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV) un număr de 1.111.749 persoane vaccinate antigripal, din care 1.092.332 din grupele populaţionale care beneficiază de decontare în regim compensat”, se menţionează în comunicat.
Editor : C.S.