O companie franceză investește într-un centru de cercetare în București
Grupul francez Thales a deschis un centru de cercetare în Bucureşti unde se va ocupa de cercetare pentru industria de apărare, securitate cibernetică sau ingineria aerospaţială. E genul de investiţie de care avem nevoie - o muncă ce presupune valoare adăugată mare, cu salarii pe măsură. Însă Thales este o companie cu o mare parte din activitate concentrată în industria de apărare. După deschiderea unui centru mare în România poate să însemne aşteptarea unor comenzi din partea statului român. Ceea ce nu e rău. Banii, sub o formă sau alta, parţial, rămân în ţară.
Până în 2021, noul centru de cercetare deschis în Capitală ar trebui să ajungă la 700 de ingineri români. Numărul lor ar putea să depăşească şi o mie.
„Vor fi oameni care într-adevăr vor proiecta sisteme foarte complexe, sisteme informatice care nu înseamnă numai software. Pornind de la sonare, radare, ajungând până la sateliți, comunicații între terestru și satelit. Așa cum spuneam, cybersecurity este foarte important pentru zilele noastre. Aș putea spune că the sky is the limit”, spune Mihai Costache, director adj. Thales România.
Inginerii români ar putea chiar să proiecteze primul satelit al Armatei Române. Ministerul Apărării a anunţat în urmă cu doar câteva luni că sunt cheltuiţi prea mulţi bani pentru închirierea serviciilor din alte ţări şi că trebuie să avem propriul satelit.
„Acest satelit deja zboară, deci suntem pregătiți dacă Ministerul Apărării decide să colaboreze cu noi în acest proiect dificil. De asemenea, putem face expertizele chiar aici, în România”, explică David Esterhazy, director regional.
Centru va furniza produse și soluții, civile și militare, de la transport feroviar, metrou și managementul traficului aerian, la apărare terestră și navală, avionică, securitate cibernetică și sateliți.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
„Este un sistem IFF, identification friend or foe, sisteme care permit platformelor militare ale alianței să poată, în orice moment, să cunoască situația din teren, cine este amic, cine este inamic, la ce altitudine este, ce tip de platforma este”, spune Cristian Sfichi, director departament.
Una dintre probleme cu care se va confrunta Thales este lipsa de angajaţi dominată în Bucureşti mai ales în zona IT. Recrutarea se va dovedi dificilă din cauza lipsei de forţă de muncă specializată, iar compania franceză va trebui să atragă cu salarii bune viitorii angajaţi. Pentru a-şi uşura sarcina a încheiat un parteneriat cu Politehnica Bucureşti.
„E o bucurie atâta timp cât ținem studenții, absolvenții în România, să dezvolte proiecte în România, cu atât mai mult foarte aproape de Universitatea noastră. Cererea de absolvenți de Politehnică este una foarte, foarte mare. Anul trecut, am încheiat anul cu o ofertă de 15.000 de locuri de muncă la o generație care nu depășeste 3.000 de absolventi”, spune Mihnea Costoiu, rector Universitatea Politehnica.
Thales este furnizor de serivcii pentru armata română de peste 40 de ani. Compania are deja în România un centru pentru semnalizare pe liniile ferate, cu peste 250 de ingineri.
Laserul de la Măgurele este un produs al francezilor, instalat în urma unui contract de 60 de milioane de euro.
Cercetarea este un domeniu ignorat în România. Ultimele date arată că alocările sunt în jurul a 0,5% din PIB pentru acest sector esenţial dezvoltării, pe când media la nivel european este de peste 2%.
- Etichete:
- centru de cercetare
- investitie romania
- thales
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News