Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu minimalizează evoluțiile monedei naționale față de cea europeană.
"Atenție la mișcările cursului de schimb. Am scăpat de euroizare, în mare măsură, putem să-i dăm mai multă flexibilitate. Vedeți cât de sensibilă e societatea? S-a mișcat cursul cu 1%, de la 4,6 la 4,64, sau mai puțin de 1%. Comentarii puternice, tari de tot, puteai să te și sperii dacă te uitai ... Degeaba spune BNR, "stai mă nene, uită-te la euro-dolar", 1% în mod frecvent se întâmplă într-o zi, nu în câteva zile și la câteva luni. Există în continuare o sensibilitate, hai s-o numesc emoțională, la această chestiune. Există întrebări la care e și greu să răspunzi. De ce se întâmplă toamna? Dacă se întâmplă toamna, de ce se întâmplă toamna, dacă se întâmplă iarna, de ce iarna, când trebuie să importăm gaze, dacă e primăvara e pentru că e înainte de Paști, dacă e vara, când pleacă bietul om în vacanță... trebuie înțelese și aceste abordări în anumite limite. Dacă sunt împărtășite de oameni considerați analiști, avem o problemă, oameni care au un cuvânt în piață, vor și ei să facă o analiză, și "băi, știi care-i chestia?" Trebuia să se deprecieze... nici nu înțelegi", a spus Isărescu, la Conferința anuală a Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România.
El s-a referit și la comentariile potrivit cărora dobânda în piață nu trebuia lăsată la un nivel mic.
"Nu trebuia lăsată dobânda atât de scăzută. Ce trebuia să facem? Să o țineți sus. Da, de ce? I-ați obișnuit pe români cu dobândă scăzută. I-am obișnuit pe o săptămână, pe două sau e o chestie de 4 ani, care s-a întâmplat în toată lumea? Comparația mea e un pic caraghioasă așa. Dacă cineva face o promoție, poți să îi spui publicului: nu poți să cumperi ieftin, trebuie să cumperi scump pentru că te obișnuiești să cumperi ieftin și e rău. Când apare o analiză dintr-asta, trebuie să-ți pui întrebări. Se înțeleg într-adevăr lucrurile? 4-5 ani de dobânzi negative în lume, putea România să stea izolată? Hai să zicem că reușea. Am făcut ceva care este tranzitoriu. Am păstrat rata de politică monetară la 1,75%. Nu am coborât. Hai să zicem că sterilizam și țineam și dobânzile în piață la 1,75%—2% cât sunt în prezent, ca nu cumva le-ați dat românilor o iluzie. Ce se întâmpla cu cursul? Se aprecia, se făcea din nou 4,3 și ceva. Mai mult ca sigur că intrau capitalurile, că doar nu lucrăm cu nărozi în lume. Ăia sunt mai deștepți decât noi", a arătat guvernatorul BNR.
Potrivit acestuia, cursul s-ar fi dus, în această situație, la niveluri nesustenabile.
"La momentul adevărului ce aveam? Nu aveam flexibilitate de curs, o variație de la 3 și ceva la 4 și ceva cu pendulul care lovește puternic în toate părțile. Nu se putea întâmpla așa ceva. Cursul se ducea spre niveluri nesustenabile. Nu am trăit asta în 2006? Atunci am fost obligați că aveam inflație mare, intram în Banca Centrală Europeană și până am explicat acolo cum e cu liberalizarea contului de capital, ne-a fost foarte greu să fim înțeleși. Am mers cu o scrisoare de la FMI și cei de acolo au spus "ați vrut 2007, noi am spus 2010". Am făcut-o. Am pus în balanță intrarea României (în UE n.r.) cu asumarea unui risc, să liberalizăm contul de capital, relativ nepregătiți. Talerul a cântărit puternic pentru intrarea în 2007 și bine am făcut", a mai explicat Isărescu.
Citește aici despre evoluția leului comparativ cu zlotul polonez, coroana cehă și forintul maghiar.