Cum a evoluat leul față de monedele din regiune

Doru Cireaşă Data publicării:
bani casa ECONOMIE BANCNOTA 100LEI BANI AGERPRES
Foto: Agerpres

Dacă în perioadele fără modificări fiscale evoluția monedei naționale este similară cu cea a celorlalte monede din regiune, de la începutul lunii octombrie evoluția leului pare a se fi decuplat de cea a celorlalte monede.

Foto: Leul (culoare albastră) este moneda din Europa Centrală și de Est care s-a devalorizat cel mai mult. Performanțele zlotului (mov), coroanei (roșu) și forintului (verde) au fost mai bune

Leul a devenit moneda regională care înregistrează cea mai accentuată scădere față de celelalte monede regionale, anume forintul maghiar, zlotul polonez și coroana cehă, arată o analiză a evoluțiilor acestor monede de la începutul anului până în prezent.

Moneda națională a înregistrat marți o anumită întârire în fața euro, insuficientă însă pentru a aduce leul la valorile anterioare. Euro a fost cotat la 4,6482 lei, în scădere cu 0,13 bani, respectiv 0,03%, față de valoarea din ziua precedentă.

Evoluția leului este îngrijorătoare dacă privim la celelalte monede din regiune. Două din cele patru monede regionale au reușit chiar performanța de a se întări în 2017 față de euro. Astfel, dacă la începutul anului un euro valora 27,021 coroane cehe, luni rata era de 25,567 coroane. La fel și zlotul polonez. La 1 ianuarie un euro se schimba pentru 4,4103 zloți, pentru ca în data de 13 noiembrie rata să fie de 4,2349 zloți la un euro.

Singura monedă cu evoluție similară cu a leului este forintul maghiar. Scăderea acestuia de la începutul anului, respecticv 0,71%, este mult mai muică decât cea a leului care și-a pierdut 2,58% din valoare față de moneda europeană. Practic, dacă din primăvara - vară celelalte monede regionale au înregistrat evoluții mixte, adică creșteri urmate de scăderi, leul a avut o tendință constantă de scădere.

Cum explică BNR evoluția

”Leul nu este singura monedă care s-a depreciat. Am vazut depreciere în regiune atât la forint, cât şi la zlot. Deprecierea leului a fost însă mai de durată, nu cu cifre mari, dar mai de durată. Spre deosebire de Ungaria sau Polonia, noi avem o situaţie în deteriorare a balanţei comerciale. Exporturile cresc cu 9%, în timp ce importurile crescu cu 11-12%. Baza este oricum dezechilibrată și chiar dacă exporturile şi importurile ar creşte în acelaşi ritm, balanţa commercială s-ar deteriora. Polonia, spre exemplu, este în echilibru”, spunea săptămâna trecută guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

BNRa revizuit în sus prognoza de inflaţie pentru sfârşitul acestui an, la 2,7%, faţă de prognoza anterioară de 1,9%, a anunţat guvernatorul, precizând că fără impactul taxelor rata inflaţiei „ar fi arătat mai bine”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...