Cum a evoluat leul față de monedele din regiune

Doru Cireaşă Data publicării:
bani casa ECONOMIE BANCNOTA 100LEI BANI AGERPRES
Foto: Agerpres

Dacă în perioadele fără modificări fiscale evoluția monedei naționale este similară cu cea a celorlalte monede din regiune, de la începutul lunii octombrie evoluția leului pare a se fi decuplat de cea a celorlalte monede.

Foto: Leul (culoare albastră) este moneda din Europa Centrală și de Est care s-a devalorizat cel mai mult. Performanțele zlotului (mov), coroanei (roșu) și forintului (verde) au fost mai bune

Leul a devenit moneda regională care înregistrează cea mai accentuată scădere față de celelalte monede regionale, anume forintul maghiar, zlotul polonez și coroana cehă, arată o analiză a evoluțiilor acestor monede de la începutul anului până în prezent.

Moneda națională a înregistrat marți o anumită întârire în fața euro, insuficientă însă pentru a aduce leul la valorile anterioare. Euro a fost cotat la 4,6482 lei, în scădere cu 0,13 bani, respectiv 0,03%, față de valoarea din ziua precedentă.

Evoluția leului este îngrijorătoare dacă privim la celelalte monede din regiune. Două din cele patru monede regionale au reușit chiar performanța de a se întări în 2017 față de euro. Astfel, dacă la începutul anului un euro valora 27,021 coroane cehe, luni rata era de 25,567 coroane. La fel și zlotul polonez. La 1 ianuarie un euro se schimba pentru 4,4103 zloți, pentru ca în data de 13 noiembrie rata să fie de 4,2349 zloți la un euro.

Singura monedă cu evoluție similară cu a leului este forintul maghiar. Scăderea acestuia de la începutul anului, respecticv 0,71%, este mult mai muică decât cea a leului care și-a pierdut 2,58% din valoare față de moneda europeană. Practic, dacă din primăvara - vară celelalte monede regionale au înregistrat evoluții mixte, adică creșteri urmate de scăderi, leul a avut o tendință constantă de scădere.

Cum explică BNR evoluția

”Leul nu este singura monedă care s-a depreciat. Am vazut depreciere în regiune atât la forint, cât şi la zlot. Deprecierea leului a fost însă mai de durată, nu cu cifre mari, dar mai de durată. Spre deosebire de Ungaria sau Polonia, noi avem o situaţie în deteriorare a balanţei comerciale. Exporturile cresc cu 9%, în timp ce importurile crescu cu 11-12%. Baza este oricum dezechilibrată și chiar dacă exporturile şi importurile ar creşte în acelaşi ritm, balanţa commercială s-ar deteriora. Polonia, spre exemplu, este în echilibru”, spunea săptămâna trecută guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

BNRa revizuit în sus prognoza de inflaţie pentru sfârşitul acestui an, la 2,7%, faţă de prognoza anterioară de 1,9%, a anunţat guvernatorul, precizând că fără impactul taxelor rata inflaţiei „ar fi arătat mai bine”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Imagini din satelit dezvăluie o navă misterioasă construită de chinezi pregătită să...
Digi FM
Oana Zăvoranu a pierdut casa din Dorobanți, în care a locuit după divorțul de Pepe. Vedeta va fi obligată să...
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Eșec la Casa de Pensii. Care pensionari iau în noiembrie pensie mai mică decât au contribuit?
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani