În cazul privatizării pe bursă, șeful Ministerului Economiei se bazează pe rezultatele bune obţinute în cazul listării companiilor energetice pe bursa de la Bucureşti. „Cred că cele mai bune și performante privatizări se pot face pe bursă. Am arătat asta cu Transgaz, Romgaz, Nuclearelectrica. Acolo se stabilește prețul corect. Este un alt mod de abordare”, a explicat Constantin Niță.
La observația că CFR Marfă este un cartof fierbinte, ministrul a replicat: „Îl facem cu profesionalism să nu mai fie”.
El a explicat că scopul nu este neapărat cel de a lua un sac de bani. „Problema e că putem deschide compania către un management eficient și capital privat, un management corporatist, ceea ce îi lipsește”, a spus ministrul.
Întrebat când estimează că se va întâmpla privatizarea CFR Marfă, Constantin Niță e evitat să dea un termen, argumentând că deocamdată ministerul său nici nu a preluat compania.
Deocamdată, autorităţile au convenit cu FMI ca privatizarea CFR Marfă se se facă cu un investitor strategic, până în vara anului viitor. În cazul schimbării metodei, oficialii români vor trebui să discute propunerea cu reprezentanţii Fondului. Însă aceasta după ce operatorul feroviar de marfă va trece în subordinea Ministerului Economiei, în viitorul departament care va coordona privatizările.
Procesul de privatizare a CFR Marfă a eşuat anul trecut după ce comisia de privatizare şi Grup Feroviar Român nu au ajuns la un rezultat pentru încheierea transferului de acţiuni în proprietate privată.
Pe de altă parte, întrebat dacă aceeași strategie a privatizării prin listarea la bursă se va aplica și în cazul portului Constanța, ministrul Economiei a spus că deocamdată nu, pentru că trebuie analizate mai întâi cifrele.
În schimb, în cazul Cuprumin – companie care a avut un proces cu Energo Mineral, pe care l-a câștigat – va urma un proces de privatizare, iar intenția ministrului Niță este să meargă pe bursă cu compania.
Oltchim este în proces de privatizare, mai exact în faza de depunere a documentelor pentru privatizare. Constatin Niță dă asigurări că există interes și doritori și speră ca vineri să fie mai mulți competitori.
Ministrul Economiei a mai spus că Plafar și Sanevit sunt companii care au mari probleme. „Va trebui să luăm măsuri în perioada următoare”, a declarat Constantin Niță, fără a detalia.