Foto: GettyImages
România ar putea să implementeze din această vară mecanismul european prin care statul poate impune preţuri minime la produsele agricole din import pentru a proteja producătorii locali, în condiţiile în care legislaţia există încă din 2007, dar nu a fost aplicată până acum pentru că nu a existat direcţia care să se ocupe concret cu implementarea ei, a declarat luni ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, în cadrul unei conferinţe pe teme agricole, potrivit wall-street.ro
În alte state ale Uniunii Europene (UE) funcţionează mecanisme complexe care-i protejează pe producătorii interni de preţurile prea mici la care se fac importurile.
”Aceste mecanisme, adresate în special importatorilor, împiedică comercializarea produselor sub un anume preţ. Îmi este greu să accept că laptele românesc pleacă de la fermieri şi cu 60 de bani litrul”, a declarat Irimescu.
"Trebuie să găsim o soluție, împreună cu Comisia Europeană, să putem acorda subvenții pentru colectarea laptelui. Este o criză europeană pe piața laptelui, însă în România se simte mult mai puternic din cauza diferenței de competitivitate între producătorii români și cei din statele din vest. Prețul la raft este unul dintre cele mai mari din UE, dar laptele la fermier este foarte ieftin. (...) În nordul țării, producătorii sunt nemulțumiți pentru că au ajuns să comercializeze laptele cu 60 de bani", a explicat luni Irimescu în cadrul unei conferințe de specialitate.
Mai mult, el a atras atenția că trebuie verificat modul în care este posibilă comercializarea laptelui din Polonia pe piața românească cu 19 eurocenți pe litru, având în vedere că există suspiciuni că producătorii de lapte din anumite state beneficiază de mecanisme de susținere.
"Vom verifica aceste aspecte, dar cert este că așa arată cifrele. (...) Producătorii români vând laptele cu 60 de bani litrul și nu au cum să supraviețuiască. Este ușor de falimentat o fermă, dar mult mai greu să repornești o unitate de producție", a subliniat ministrul de resort.