Micul dejun, cea mai importantă masă a zilei, se scumpește. Producția mondială de cacao a scăzut, iar prețurile au crescut cu 60%. Este o problemă și cu sucul de portocale îmbuteliat. Este mai puțin, și la preț dublu.
„Plinul de energie” de dimineață ne costă mai mult pentru că principalele ingrediente pentru prepararea micului dejun au prețuri mai mari.
De exemplu, cea mai mare scumpire s-a înregistrat la sucul de portocale. Prețul acestui aliment considerat de bază pentru micul dejun aproape s-a dublat. Pentru un litru de suc de portocale trebuie să plătim 11 lei.
Schimbările climatice au redus producția globală de suc de portocale
Un motiv al scumpirii este faptul că schimbările climatice au redus producția globală de suc de portocale.
Bogdan Maiorescu, analist piețe externe: „Există niște elemente în acest moment care ajută aceste scumpiri de prețuri. Un element vine din încălzirea globală și din fenomenul El Nino, deoarece ne aflăm în condițiile în care vom avea, estimează meteorologii, acest fenomen foarte puternic anul acesta și asta impactează culturile agricole. Mai există și o altă problemă, care vine din zona unei boli, boala înverzirii citricelor, care este o boală incurabilă ce afectează pomii.”
Vești proaste sunt și pentru iubitorii de cacao cu lapte.
Cacaua este mai scumpă cu 60%, iar zahărul, cu 45%. Cine mănâncă la micul dejun cereale trebuie să știe că ovăzul este mai scump cu 15%.
S-au înregistrat și ieftiniri la produse precum lapte, cafea și ceai.
Oamenii spun că observă în mod constant scumpiri și la alte alimente.
- Ce ți se pare că s-a scumpit mai exact?”
- Totul. De la pâine, la brânză, lapte, roșii.
- Să nu le mai scumpească că ar fi foarte greu pentru noi.
- S-au scumpit foarte mult toate, deci orice s-a scumpit.
În luna septembrie inflația a coborât la 8,8%. La alimente, cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la margarină și pește.