Foarte la modă în Occident, aşa-numitele apartamente de tip loft, amenajate în spaţii înalte, sunt construite de obicei în foste zone industriale sau chiar în hale dezafectate. Pot fi însă şi construcţii noi, cum este cazul unui proiect din Bucureşti.
„Ce-i deosebit la un loft faţă de un duplex: nu există un perete care să închidă vizibilitatea dintre nivelul de bază şi cel de deasupra. Din dormitorul aflat pe supantă se poate vedea livingul aflat la parter”, explică Octavian Matache, reprezentant al unui dezvoltator imobiliar.
Un astfel de apartament costă la fel ca unul obişnuit: 45 de mii de euro pentru două camere, iar pentru trei camere preţul ajunge la 75 de mii de euro. Clienţii sunt atraşi în primul rând de spaţiul deschis din camera de zi.
„Preţul nu pare mare. Spaţiile sunt foarte largi, nu ai pierderi din suprafaţa utilă”, spune un posibil client.
Oferte inedite sunt şi pentru cei care au un buget redus. Un constructor bulgar propune românilor apartamente asamblate din containere maritime ieşite din uz. Preţurile pornesc de la 12 mii de euro pentru o locuinţă de 30 de metri pătraţi. Deocamdată, proiectul este pe hârtie, dar bulgarii speră să găsească clienţi rapid.
„În aproape cinci luni, ridicăm 100 de apartamente, cu mobilă, cu instalaţii electrice şi conectate la reţeaua de apă”, spune Zvezdelin Mincev, constructor din Bulgaria.
Locuinţa din container este o atracţie pentru cei care caută locuinţe ieftine de vacanţă.
„Rezistenţă are, izolarea pare destul de bună. Mai facem un acoperiş suplimentar”, spune un vizitator.
O altă variantă de casă de vacanţă este şi locuinţa mobilă, pe roţi, făcută din plăci de furnir.
„Se execută la comandă, aproximativ 400 de euro pe metrul pătrat plus TVA, durata de execuţie - maxim trei luni”, spune Mircea Cristescu, constructor de case mobile.
Pentru cei care au timp mai mult la dispoziţie şi vor să economisească bani, astfel de locuinţe pot fi amenajate şi pe cont propriu. În special, atunci când sunt refolosite propriile mansarde sau garaje.