Legea ţevilor sparte în an electoral: Parlamentarii vor să blocheze plata pierderilor din reţelele de energie electrică şi termică

Data publicării:
contor

Parlamentarii promit facturi reduse la jumătate pentru energie, însă nu ştiu cum să facă acest lucru. 30 de deputaţi şi senatori vor să elimine din facturile la curent sau gaze pierderile din reţea pe care le facturează furnizorii, dar şi o serie de taxe, care practic dublează tarifele. Proiectul redactat de ei este însă plin de greşeli, spun specialiştii, iar unii dintre ei nici nu ştiu ce au semnat.

Cei care au iniţiat proiectul de lege vor ca românii să plătească numai cantitatea de energie înregistrată pe contoare, adică să le interzică furnizorilor de energie electrică şi termică să mai factureze pierderile din reţea sau aşa-numitele plăţi în avans.

Deputatul PSD Cosmin Necula explică: „Mi se pare just ca noi să plătim doar energia activă pe care o consumăm, nu să plătim tot felul de taxe, tăxuleţe care sunt inserate în factură. Undeva la 20-30% din cuantumul facturii reprezintă energia activă, restul reprezintă tot felul de taxe.

Concret, asta ar însemna înlăturarea costurilor de distribuţie şi transport, precum şi Taxa pe Valoarea Adăugată. Unii dintre susţinătorii proiectului nu au citit însă cu atenţie ce au semnat şi confundă costurile suplimentare aplicate de furnizori cu taxele impuse de stat. Este cazul senatorului PSD Mihai Fifor: „Este vorba de partea pe care o plăteşte fiecare cetăţean din taxa de cogenerare, cum este ea cunoscută. Încă de la apariţia taxei de cogenerare, oamenii au solicitat eliminarea sa.

Specialiştii spun că populaţia nu va putea beneficia niciodată de prevederile acestui proiect, pentru că este făcut prost. „În el se face precizarea "plăţi anticipate". Niciodată populaţia nu a avut pe facturi plăţi anticipate, pe facturi sunt plăţi estimate. În textul legii se spune că pierderile nu vor mai fi suportate de populaţie. Este o frază politică; pierderile sunt cuprinse în preţ”, subliniază preşedintele Federației Asociațiilor de Proprietari, Radu Opaina.

În prezent, românii plătesc dublu pentru energia consumată din cauza pierderilor şi a taxelor. La energia electrică, de exemplu, costul de producţie pentru 1 megawatt este de 170 de lei. Se adaugă în primă fază nouă taxe, tarife şi accize. Odată ce curentul electric trece de la înalta tensiune la medie tensiune se plătesc alte taxe, iar cel mai mare tarif este plătit pentru aducerea tensiunii la 220 de volţi. În acest circuit câştigă şi furnizorii, iar profitul lor se adaugă la costurile totale. În final, noi plătim mai mult de 400 de leipentru un megawatt.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Au montat o cameră ascunsă în apartamentul unde erau cazați în vacanță. Ce au descoperit că făcea personalul...
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
„Tipul acela gay”. Elon Musk, vizat de declarațiile electorale ale lui Tim Walz, partenerul de campanie al...
Newsweek
Cine a luat 60 lei în plus la pensie și în octombrie? De ce alți 2000000 pensionari nu au luat nimic
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani