Numărul celor care depun actele pentru un astfel de împrumut s-a dublat în ultimele săptămâni, arată datele oficiale. Băncile au avertizat că dacă darea în plată va intra în vigoare, vor cere un avans și de 40 la sută din valoarea locuinței pentru a nu rămâne complet descoperite.
De la începutul anului, peste 4.700 de persoane au luat credite prin programul Prima Casă, iar numărul solicitărilor creşte de la o zi la alta. Doar în ultima săptămână, băncile au acordat zilnic 370 de astfel de credite, a anunţat Fondul de Garantare la solicitarea Digi24. Anul trecut, maximumul a fost de 220 de credite pe zi.
”Oamenii sunt înnebuniţi, îi găsesc dimineaţa când mă duc la birou, îi las acolo noaptea (...) tremură pentru aceste case”, spune Anca Bidian, broker de credite.
Românii vor să profite de avansul situat deocamdată la doar 5 la sută, cerut prin programul Prima Casă. Cei care nu se încadrează, optează pentru creditele ipotecare standard ale băncilor, caz în care trebuie să aducă de-acasă cel puţin 15 la sută din valoarea locuinţei. În unele cazuri avansul a crescut deja, pe fondul discutiilor despre Legea dării în plată. Trei dintre banci le cer deja clienţilor 35 la sută din valoarea locuinţei pe care vor să o cumpere prin credit.
”Există o creştere foarte mare a numărului de solicitări în cadrul programului Prima Casă, în ultima perioadă, şi când vorbesc de mare vorbesc de procente de 40-50%, solicitări în ultimele săptămâni, iar răspunsul la aceste solicitări cu siguranţă nu reprezintă faptul că au început construcţii sau dezvoltări mult mai puternice în aceste două luni, ci pentru că există o teamă”, spune Dana Demetrian, vicepreşedinte al unei bănci comerciale.
Băncile au ameninţat că renunţă la Prima Casă dacă programul guvernamental rămâne în proiectul legii dării în plată.
Simona Mureşan, director al Fondului de Garantare, crede că legea dării în plată nu trebuie să se aplice la programul Prima Casă. ”Succesul programului stă în calea aplicării acestei legi şi soluţia nu poate fi decât exceptarea, pentru că se va ajunge la imposibilitatea de aplicare a legii. Pentru 400 şi ceva de oameni care se află în situaţia de a nu-şi putea achita ratele prin programul Prima Casă să afectăm interesele a 100 şi ceva de mii de oameni, ceea ce credem că nu este de dorit”, spune ea.
Pentru acest an, Guvernul a alocat 1,69 de miliarde de lei pentru garantarea creditelor prin programul Prima Casă. Banii ajung pentru 20.000 de români, la o valoare medie a locuinţelor de 171.000 de lei. Până în prezent, peste 160.000 de români şi-au cumpărat casă prin programul guvernamental.