Startul scumpirilor pentru lapte şi produsele lacatate a fost dat mai devreme cu o lună, faţă de anii trecuţi. Dacă înainte preţurile creşteau începând cu septembrie, acum unul din marii producători s-a grăbit să adauge un plus de 2 procente. Motivul este însă acelaşi ca în fiecare an - costurile pe care procesatorii le plătesc pentru energie, combustibil şi taxe. O altă justificare este evitarea concedierilor.
Multe fabrici au avut pierderi şi din cauza scăderii consumului populaţiei.
„Vânzările au scăzut, după o perioadă de lipsă de profit, mulți încearcă să crească prețul”, afirmă Dragoş Frumosu, preşedintele Sindicatelor din Industria Alimentară.
„Prețul laptelui e cam același de trei-patru ani, însă prețul utilităților a crescut și acum sunt impozitele care ne apasă în plus”, spune Ioan Cristolovean, un fermier din Braşov.
Acum, un litru de lapte pleacă de la poarta fermei cu 1,3 lei, la procesator ajunge cu 2,2 lei, ca în final, un român să dea 3,6 lei. În aceşti bani sunt incluse şi taxele de raft şi costurile cu reclama, spun specialiştii.
Şi cererea externă mai mare ar putea creşte preţul laptelui românesc, pentru că fermele autohtone ar putea exporta în Rusia şi piaţa asiatică.
În urmă cu o săptămână, China şi Rusia au refuzat importul de lapte din Noua Zeelandă pentru că în laptele produs de cel mai mare exportator de lapte din lume a fost depistată bacteria care provoacă botulism.
„Exportul să vină ca o vânzzare suplimentară, să crească, vizavi de ce se întâmplă în Noua Zeelandă”, mai spune preşedintele Sindicatelor din Industria Alimentară.
Anul trecut, România a exportat 160.000 de litri de lapte.