L. Orban: În 2003, UE ne-a spus că o să mai stăm pe la ușă, dacă semnăm contracte cu chinezii

Data publicării:
orban

Premierul Victor Ponta a efectuat, de curând, o vizită în China, unde a discutat despre o eventuală investiție chineză în România, asiaticii fiind interesați de reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă.

Fostul ministru al Transporturilor din Guvernul Tăriceanu, Ludovic Orban, a comentat la „Jurnalul de seară”, planul de investiții al guvernului, vorbind și despre bariera legislației europene atunci când vine vorba despre firmele din afara Uniunii.

Un lucru m-a îngrijorat încă de la adoptarea bugetului. S-au redus investițiile publice față de anul trecut. De la aproape 11 la sută din PIB, la aproape 8 la sută din Produsul Intern Brut. Atunci când reduci investițiile în buget, nu dai un semnal că vrei să faci cu adevărat o politică de dezvoltare”, a spus Ludovic Orban.

A atrage investiții înseamnă să aduci investiții private, în special externe. Eu nu m-aș împăuna, ca și guvern, dacă o firmă își extinde activitatea și își crește numărul de angajați. Dacă, în schimb, semnezi un memorandum cu o firmă care vine și investește în România și determină ca firma să pornească o investiție de la firul ierbii, asta e cu totul altceva. Dacă visează (n.r premierul Victor Ponta) și se bazează în declarațiile pe care le face pe deplasarea domniei sale în China și pe ce o să vină chinezii să investească în România, am niște lucruri de spus. Chinezii au mai vrut să vină să investească aici și a fost la limita unui incident diplomatic. În 2003, dacă țin bine minte, premierul sau vicepreședintele Chinei au venit în România și urmau să semneze contractele de investiții pe două sau trei obiective și li s-a spus că nu se mai pot semna, pentru că a spus UE că dacă semnăm, mai stăm și noi pe la ușă un pic”, a povestit Ludovic Orban.

„În discuțiile directe pe care le-am avut cu investitori chinezi, le-am spus că foarte bine, să investească, dar că noi trebuie să respectăm legislația europeană în ceea ce privește achiziția și derularea contractelor. M-au întrebat: păi nu semnăm contract direct? Le-am zis că nu se poate, pentru că România poate fi sancționată din această cauză. Dacă o firmă nouă vine și vrea să participe la o licitație, nu prea poate, pentru că nu îndeplinește condițiile de similaritate, de experiență, cifră de afaceri în domeniul respectiv. Ei trebuie să vină în asociere cu o firmă care îndeplinește aceste condiții. Mă îndoiesc că există firme chinezești care vor să se asocieze cu firme care operează pe piața românească, dar poate o fi găsit premierul Ponta”, a spus fostul ministru al Transporturilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
bile loto
Rezultate LOTO - Joi, 21 noiembrie 2024. Numerele extrase și premiile puse în joc de Loteria Română
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...