”Recordurile operaționale ale terminalului maritim sunt un rezultat al investițiilor realizate în România de către KMG International și ale unicul său acționar, KazMunayGas, compania națională de petrol și gaze din Kazakhstan”, potrivit unui comunicat de joi al companiei, informează Agerpres.
Terminalul maritim poate asigura circa 40% din țițeiul rafinat în România, fiind conectat direct la parcul de rezervoare al rafinăriei Petromidia, spune Ioan Taus, directorul general al Midia Marine Terminal.
Conform companiei, investițiile KMG International pentru punerea în funcțiune a terminalului maritim se ridică la peste 100 de milioane de dolari. În anul 2015, sistemul de echipamente necesare pentru transferul țițeiului prin terminalul petrolier a fost înlocuit, fiind astfel îndeplinite lucrările de mentenanță capitale obligatorii. Acestea au presupus investiții de 3,5 milioane de dolari.
Nivelul de 25 de milioane tone de țiței a fost înregistrat prin descărcarea a 300 de nave petroliere la terminalul maritim petrolier, în perioada februarie 2009 — mai 2016. Terminalul este situat la 8,6 kilometri în largul Mării Negre și are o capacitate maximă de transfer (încărcare, descărcare) de 24 milioane tone pe an.
Compania națională de petrol și gaze din Kazkahstan — KazMunayGas este un acționar al Caspian Pipeline Consortium (CPC), operatorul conductei de transport țitei dintre zăcămintele din vestul Kazakhstanului și portul de la Marea Neagră — Novorossiysk. De asemenea, aceasta este din 2008 unicul proprietar al terminalului petrolier din portul Batumi Georgia.
CPC este deținută în proporție de 24% de Rusia, 19% de Kazakhstan, iar restul de alți operatori. Cu o lungime de 1.510 km, conducta are o capacitate de tranzit de 28,2 milioane de tone pe an. După finalizarea lucrărilor de extindere a conductei, se estimează o capacitate a CPC de 67 milioane tone de țiței anual, din care 50 de milioane provenite din resursele Kazakhstanului.
La nivel european, KMG International deține peste 1.000 de puncte de alimentare cu carburanți. De asemenea, Grupul deține rafinăriile Petromidia Năvodari și Vega Ploiești (cea mai longevivă rafinărie din România — 1905), precum și divizia de petrochimie, prin care Rompetrol Rafinare este și este unicul producător intern de polimeri.