Câştigarea alegerilor prezidenţiale din Statele Unite de către candidatul republican Donald Trump marchează încheierea unei forme de globalizare stabilite în ultimii 25 de ani, cel puţin din partea SUA şi a Marii Britanii, iar starea din incertitudine din România şi zona euro va persista, a declarat joi guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe de presă.
Totuşi, bancherii de la Banca Centrală din România se aşteaptă la o continuare a politicii monetare actuale a Federal Reserve.
”Nu văd o schimbare a politicilor monetare peste ocean. Semnificaţia alegerilor din SUA este legată mai degrabă de încheierea unei forme de globalizare, aşa cum am înţeles-o noi în ultimii 25 de ani, cel puţin din partea a două ţări, SUA şi Marea Britanie”, a spus Isărescu.
Guvernatorul a avertizat că aceste schimbări contribuie la menţinerea unei stări de incertitudine la nivelul zonei euro, dar şi în România, iar BNR trebuie să păstreze o vigilenţă sporită pentru a preîntâmpina eventualele efecte negative.
Tot joi, la o altă conferinţă organizată la Bucureşti, consilierul lui Mugur Isărescu la BNR, Adrian Vasilescu, a caracterizat victoria lui Donald Trump ca finalul unui ciclu istoric centenar.
“Dacă Trump a ieşit preşedinte probabil că jumătate de lume trebuie să se gândeasca la altă planetă. Nu îndrăznesc să fac previziuni. Poate că alegerea lui Trump a marcat o graniţă de sistem, vorbim de cicluri istorice de 100 de ani, şi ne pregătim pentru un alt ciclu de 100 de ani”, a spus Vasilescu.