În Rusia, pedeapsa Occidentului are efecte secundare. Sancţiunile care trebuiau să blocheze accesul companiilor de acolo la pieţele financiare externe au făcut ca investitorii străini să se îngrămădească să împrumute companiile ruseşti.
De la introducerea sancţiunilor, în 2014, volumul de obligaţiuni emise de companiile ruseşti în dolari sau euro a scăzut cu aproape 20 de procente.
Însă cele rămase au devenit un fel de oază în deşert. Oferă câştiguri bune într-o lume financiară în care randamentele negative sunt la ordinea zilei. La nivel global, obligaţiunile cu randamente negative formează o piaţă de 10 mii de miliarde de dolari, iar de pe urma lor investitorii pierd anual 24 de miliarde de dolari. S-a ajuns aici după ce marile bănci centrale au ieftinit banii ducând dobânzile la minime istorice, iar în acest peisaj, Rusia devine refugiu.
În ultimii doi ani, obligaţiunile ruseşti le-au adus investitorilor un randament mediu de 23 de procente, fiind depăşită, între economiile emergente, numai de Argentina, arată Bloomberg. Dar pe pieţele financiare, Argentina e ciumată, dată fiind situaţia economică actuală, dar şi istoricul lung de neplată.
Problema investitorilor străini însă este că vor să cumpere mai multe titluri ruseşti şi nu au de unde. În acest an tranzacţiile cu obligaţiunile emise acolo în euro sau dolari sunt abia a zecea parte din nivelul record atins în 2013, înainte de sancţiuni. Emisiunile noi sunt puţine iar vânzările pe pieţele secundare, rare. Asta înseamnă că cine deţine titlurile stă pe ele.
Pe o piaţă atractivă dar îngustă se bat nu doar cei ce vor sa-şi diversifice portofoliile, ci şi cei care sunt obligaţi să facă exclusiv investiţii sigure, precum fondurile de pensii. Citigroup estimează că fondurile publice de pensii merg pe un deficit de 78 de mii de miliarde de dolari, care într-o lume a randamentelor mici, e tot mai greu de acoperit.
Fuga globală după randamente face ca în Rusia cererea de obligaţiuni să depăşească puternic oferta, aşa că preţurile cresc şi, inevitabil, randamentele scad şi aici. Tendinţa se simte în mai toate economiile emergente, totuşi avantajele încă nu s-au consumat. Investitorii au încredere în continuare că în aceste părţi ale lumii pot face mai mulţi bani, doar că e nevoie să-şi asume unele riscuri. În luna iulie au turnat în pieţele emergente de obligaţiuni 14 miliarde de dolari, bătând astfel recordul istoric.