Românii caută să cumpere acum mai mult aur, pentru că preţurile sunt mai mici faţă de anul trecut.
Din ianuarie 2013 şi până acum, valoarea aurului a scăzut cu 30 la sută. Astfel, şi lingourile şi monedele vândute de bănci s-au ieftinit.
„Monezile şi lingourile în cantităţi mici sunt preferate atunci când scopul este de a-l dărui celor dragi, iar cantităţile mai mari sunt achiziţionate pentru scopuri investiţionale”, a spus Laura Hexan, şef de departament la o bancă comercială.
Cu 400 de lei, oricine poate să cumpere, de la bancă, un lingou de aur de două grame. Preţul urcă până la 155.000 de lei, pentru un lingou de un kilogram. O monedă de 24 de carate de trei grame costă aproximativ 500 de lei. Toţi cumpărătorii sunt siguri, indiferent cât de mult sau de puţin au luat, că aurul este o investiţie bună.
Specialiştii spun că investitorii în aur trebuie să aibă răbdare: pot cumpara acum aur ieftin, iar mai apoi, peste ani, să-l vândă mai scump.
„Aurul îşi păstrează, în continuare, calitatea de activ de refugiu. O investiţie în aur te protejează de inflaţie, de aprecierea unei monede, poate de anumite şocuri ale pieţei”, a spus analistul Silvia Gabor.
O bancă grecească prezentă în România a vândut de la începutul anului şi pâna acum peste 12 kilograme de lingouri şi peste 100 de monede. În urmatoarele două luni, vânzarile vor creşte cu peste 20 la sută, estimează bancherii. Preţul de vânzare la ghişeul băncii e însă considerabil mai mare faţă de cel de pe piaţa internaţională. Iar asta pentru că băncile care vând aur către clienţi pun comisioane care să acopere costurile de transport, de asigurare, de prelucrare a metalului, şi îşi asigură, de asemenea, o marjă de profit.