Acordul României cu Fondul Monetar Internaţional impunea încheierea mai multor privatizări anul acesta. Singurul succes a fost vânzarea pe bursă în luna martie a 15% din acţiunile Transelectrica, tranzacţie în urma căreia statul a încasat 37 de milioane de euro.
În rest, eşecuri în serie: Privatizarea Cuprumin a eşuat în aprilie, vânzarea Oltchim în octombrie, iar Hidroelectrica a intrat în insolvenţă, ceea ce a dus la amânarea privatizării. Listarea parţială pe bursă a altor companii a fost şi ea trecută pe linie moartă: este vorba despre pachete de 10 până la 15% din Romgaz, Nuclearelectrica şi Transgaz. Întârzierea privatizarilor va cântari greu în raportul FMI, care va fi publicat dupa alegerile din decembrie.
„Cu cât aştepţi mai mult, cu atât vei obţine un preţ mai mic. Asta este realitatea”, a declarat Grzegorz Koneczny, manager Fondului Proprietatea.
Cel mai răsunător a fost eşecul privatizării Oltchim. „Râd, pentru că, din fericire, nu este problema noastră. Nu ştiu cum s-a întâmplat, dar nu suntem acţionari acolo", a spus el pe această temă.
În opinia experţilor, singura soluţie rămâne găsirea unui investitor strategic.
Potrivit specialiştilor, statul ar putea obţine mai mulţi bani din privatizarea companiilor daca ar reuşi să le dea pe mâna unor manageri privaţi. Situaţie în care, deocamdată, se găsesc doar trei societăţi de stat. Guvernul însă i-a promis Fondului Monetar că pâna la finalul acestui an va găsi administratori pentru 15 companii.