În hotărârea publicată în Monitorul Oficial sunt prevăzute cinci condiții pentru transferul dreptului de proprietate către GFR: avizul favorabil al Consiliului Concurenței, semnarea declarației privind transferul dreptului de proprietate asupra pachetului de acțiuni în registrul acționarilor și de acțiuni ale societății, finalizarea de către vânzător a conversiei creanțelor deținute de stat asupra societății și definitivarea structurii capitalului social ca urmare a operațiunii de majorare de capital în baza conversiei, obținerea de către vânzător de la finanțatorii externi și interni a acordului cu privire la modificarea structurii acționariatului și creditarea contului vânzătorului cu toate sumele datorate de cumpărător.
Victor Ponta a declara ieri că, cel mai probabil, Hotărârea de Guvern privind aprobarea privatizării CFR Marfă se va publica probabil miercuri în Monitorul Oficial.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat în 5 august că Guvernul ar trebui să desfăşoare toate demersurile pentru a nu bloca privatizarea CFR Marfă, respectiv să publice în Monitorul Oficial Hotărârea de Guvern privind compania feroviară şi să nu pună statul în situaţia de a plăti despăgubiri.
„Şi acum sunt sceptic că (GFR - n.r.) va găsi banii. Însă blocarea procesului de către Guvern îi va da domnului Stoica toate motivele să spună: Păi, fraţilor, dacă îmi semnaţi contractul în cele 60 de zile care mi-ar fi rămas..., că avea 30 de zile să mai depună 10,2 milioane şi încă 30 de zile ca să depună diferenţa de 181 de milioane. Omul, oricât ar căuta, dacă nu are contractul în mână, semnat, nu-l ia în seamă nicio bancă în mod serios. Dincolo de faptul cunoscut că ar avea probleme, dar Guvernul îi creează condiţii să arate că nu avea cum să facă rost de bani pentru că nu are contractul. Deci aici e eroarea pe care, din punctul meu de vedere, o face Guvernul”, a declarat preşedintele la acea dată.
În urma şedinţei din 2 august, CSAT nu a emis nicio nouă decizie privind privatizarea CFR Marfă, a informat Preşedinţia, menţionând că strategia de privatizare a companiei a fost avizată de către Consiliu prin hotărârea din 5 februarie.
Preşedintele Traian Băsescu a convocat ședința CSAT în urma solicitării Guvernului de a introduce pe ordinea de zi a unei viitoare şedinţe a Consiliului subiectul HG din 24 iulie referitoare la aprobarea contractului de privatizare a CFR Marfă cu Societatea Comercială Grup Feroviar Român S.A., în calitate de cumpărător.
GFR, parte a grupului Grampet, controlat de omul de afaceri Gruia Stoica, a fost declarat la 20 iunie câştigător în procesul de privatizare a CFR Marfă, oferind un preţ de 202 milioane euro pentru pachetul de 51% din acţiuni şi asumându-şi investiţii de 900 milioane lei plus 1,5 milioane euro investiţii de mediu.