Guvernul vrea să micșoreze TVA și accizele. Klaus Iohannis: N-am aflat despre asta de la Guvern. Și cum astupi gaura?
„Poate vă spun aici în premieră: sunt două măsuri - şi aici vorbim de reducerea TVA şi reducerea accizelor - care NU vor aştepta momentul 1 ianuarie 2016, tocmai pentru a nu crea un gol în perioada noiembrie-decembrie în ceea ce priveşte consumul în România”, a declarat Darius Vâlcov.
Ministrul Finanţelor a tăiat două luni în 24 de ore. Şi este optimist. Crede că economia o să duduie şi va putea suplini reducerea taxelor. Minusul înseamnă peste 16 miliarde de lei anul viitor, dar Guvernul se bazează pe faptul că mai mult de jumătate din pierderi vor fi compensate uşor. Nici pentru diferenţă nu îşi face griji.
Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor, spune că se bazează pe o creștere economică de aproximativ 4,3 – 4,4 la sută pentru anul 2016. El a mai arătat că ANAF-ul, pentru 2015, are programat să obțină 8 miliarde în plus la capitolul venituri.
Analistul financiar Aurelian Dochia spune că golurile care apar în veniturile bugetare ca urmare a aplicării acestor măsuri, pe termen scurt, sunt acoperite prin supoziții. „Toate aceste surse de acoperire a acestor venituri sunt îndoielnice, cu semnul întrebării”, a declarat Aurelian Dochia.
Consiliul Fiscal pregăteşte un raport din care va reieşi clar, spun experții, că România nu este pregătită pentru toate tăierile de taxe pe care le vrea Guvernul.
„TVA este cea mai importantă în buget și o reducere de 4 la sută în TVA este foarte amplă şi e greu de crezut că rezultatele pozitive în economie se vor materializa atât de repede, încât impactul să nu fie atât de mare la nivel anual”, a declarat Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal.
Unii analişti politici iau în calcul şi varianta ca toate aceste măsuri să vină în contextul în care liderii opoziţiei încearcă să preia guvernarea.
„Este important să vedem cum se vor materializa respectivele măsuri şi în ce măsură respectivele măsuri vor fi mai mult decât simple exerciţii de imagine. Domnul Victor Ponta şi colegii săi pot să croiască planuri, dar rămâne de văzut cât va mai rămâne în picioare în momentul în care întreg edificiul puterii PSD se va prăbuşi”, subliniază Ioan Stanomir, analist politic.
Ce spune președintele Klaus Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis crede că reducerea de taxe este o idee bună, în principiu, pe care a promovat-o chiar el, în timpul campaniei electorale. Într-un interviu la Digi24, președintele a dezvăluit însă că nu a fost informat de guvern despre aceste intenții de reducere a fiscalității, ci a aflat din propriile surse. În plus, președintele se declară sceptică că planurile guvernului pot fi aplicate în scurt timp.
Întrebare: Vă consultați cu premierul, el a vorbit cu dvs. înainte de a anunța propunerile de modificare a Codului Fiscal?
Klaus Iohannis: Nu am vorbit despre aceste lucruri, este un lucru pe care și l-a asumat Guvernul, este un lucru interesant ca și exercițiu teoretic, ca exercițiu practic am mari semne de întrebare.
Per ansamblu, aceste idei sunt luate din propunerile PNL sau ale mele, au fost enunțate în programul meu, ale PNL.
Întrebare: Vă copiază?
Klaus Iohannis: Asta rămâne de văzut, rămâne de văzut dupa rezultat, e foarte frumos, venim în fața electoratului și spunem: nu mai plătiți impozite, atunci cineva vine și întreabă: statul cu ce bani funcționează, poți să scazi orice, dar apare o problemă în buget, nu știu, nu mai finanțezi spitalele, școlile.
Aceste lucruri trebuie făcute după o analiză foarte atentă, nu se face într-o săptămână, două, în luni de zile, cu specialiști, se fac simulări, e o situație ca în toamna trecută când de azi-pe mâine s-a redus CAS cu 5%. Măsura e OK, dar nu știm ce efect are.
Ca și acum, reducem TVA, cota unică, accizele, și atunci de unde se colectează banii la buget? Există soluții, au fost prezentate și de mine și echipa PNL și în campanie și înainte de campanie, și semnul mare de întrebare pe care trebuie să mi-l pun e cum poate veni Guvernul cu un program de reducere de impozite și taxe fără să ne spună cum gestionează impozitele și taxele, lipsește partea mai neplăcută, cum astupi gaura.
Eu cred că au făcut-o din motive de imagine, dă bine, aceste lucruri, cel puțin aparent, dau bine, pentru cei inițiați apare semnul de întrebare.
Întrebare: Vă pune într-o poziție defensivă, ei vor spune: am propus scăderea taxelor și președintele spune nu.
Klaus Iohannis: Nu am spus „nu”, am spus că am mari semne de întrebare. Nu a ajuns la mine niciun fel de draft, act normativ, bănuiesc că va ajunge și voi face o analiză mai detaliată.
Deocamdată s-a discutat în ședința de Guvern și documentul va fi înaintat spre Parlament.
Fiți asigurați că mai curge multă apă până când ajungem să avem o lege care prevede aceste reduceri!
Întrebare: Ați aflat în același timp cu noi despre proiect?
Klaus Iohannis: Recunosc că am aflat un pic înainte, dar nu de la Guvern. Din sursele mele. Am consilieri buni care vorbesc cu oameni, este o artă și a vorbi. Fără să vorbim, greșim.
Proiectul de Cod Fiscal se află, în prezent, în dezbatere publică. Guvernul vrea ca, până la începutul lunii iunie, noua legislatie să fie adoptată de Parlament.
Taxe mai mici
TVA – să scadă de la 24% la 20%
Accize – să scadă cu 20%
Impactul bugetar al măsurilor propuse
- pierderi din scăderea TVA și a accizelor: 16,26 mld. lei
- venituri recuperate: 9,45 mld. lei
- impact net: - 6,81 mld. lei
- Etichete:
- guvern
- taxe
- accize
- tva
- klaus iohannis
- scadere fiscalitate
- guvern iohannis
- iohannis despre reducere taxe
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News