Petru Stratan, din Republica Moldova, are de mai bine de șapte ani o livadă de aproape 50 de hectare cu mere, prune şi struguri de masă. O parte din producţie va ajunge în România după ce Rusia a interzis importurile.
„Ce am reușit până în prezent - negocieri cu parteneri din România, potențiali parteneri din România, niște rețele de supermarketuri, sperăm piața ucraineană, Kazahstan”, spune Pavel Stratan.
Nu-i va fi greu să găsească noi clienţi. Uniunea Europeană a scutit de taxe 40.000 de tone de mere şi prune, precum şi 80.000 de tone de struguri produse de fermierii de peste Prut.
„Nu au solicitat doar achiziționarea lor, ei au spus: „nu avem suficiente spații de depozitare”. Au și alte contracte - Belarus, partea de nord a Europei”, spune Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
Nu doar Republica Moldova a fost victima războiului politic dintre Uniunea Europeană şi Rusia, ci şi Polonia, o ţară de unde cumpără şi România cantităţi mari de fructe şi legume. Şi polonezii sunt nevoiţi să găsească noi pieţe pentru cele aproape un milion de fructe şi legume pe care le exportau până acum în Rusia. Aşa că pentru agricultorii români, concurenţa va fi acum una dură.
„Prin sistarea importurilor de mere din Polonia și Republica Moldova, o mare parte se va îndrepta spre România, știm că atunci când avem multă producție pe piață, prețurile scad”, spune Ion Oprea, preşedintele Asociaţiei Pomicultorilor din Dâmboviţa.
Unii dintre ei se tem deja că vor vinde în pierdere.
Anul trecut, fermierii români au produs 370.000 de tone de mere şi au importat alte 62.000 de tone. Totuşi, importurile din Republica Moldova au fost mai mult simbolice, doar 5% din total. În schimb, cele din Polonia, de exemplu, au reprezentat mai bine de jumătate din fructele aduse de peste graniţe.
Clienţii români însă vor avea de câştigat. România va importa fructe mai ieftine din Republica Moldova. De exemplu, daca merele românești costă 3 lei, cele aduse de peste Prut vor avea un pret de două ori mai mic. La fel de ieftine vor fi și prunele.
Agricultorii români produc anual aproape 300 de tone de prune, iar un sfert din importuri le reprezintă cele aduse din Republica Moldova. Deşi România se află printre primele 12 ţări producătoare de vin la nivel mondial, anul trecut s-au importat 26.000 de tone de struguri. 6% din strugurii cumpăraţi au venit de peste Prut.