Salariile brute ale personalului public cresc cu un sfert

Data publicării:
taxe impozite ghiseu

Proiectul de buget pentru anul 2018 prevede majorarea, în contextul transferării contribuţiilor la sănătate şi pensie în sarcina angajatului, cu 25% a salariilor brute.

Vor fi crescute și indemnizaţiile precum și alte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariile brute/solde ale personalului plătit din fonduri publice, astfel încât câştigul net al acestora să nu fie afectat, potrivit proiectului de buget pe anul viitor, obținut de Profit.ro.

"Începând cu 1 ianuarie 2018, cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare, precum şi cuantumul brut al sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor, premiilor şi al ceorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii din salariul lunar brut, indemnizaţia brută de încadrare, solda lunară/salariul lunar de care beneficiază persoanalul plătit din fonduri publice se majorează cu 25% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017”, potrivit proiectului de buget pregătit de Guvern.

Totodată, de la 1 martie 2018, proiectul de buget include majorarea la nivelul salariului de bază prevăzut pentru anul 2022 a salariilor de bază ale personalului care ocupă funcţii de medici şi de asistenţi medicali în unităţile sanitare publice.

Tot de la 1 martie 2018, în sistemul de învăţământ, cuantumul brut al salariilor de bază, precum şi cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul lunar brut de care beneficiază personalul care ocupă funcţii didactice din unităţile de învăţământ preuniversitar şi universitar de stat, se majorează cu 20% faţă de nivelul acordat pentru luna februarie 2018.

Proiectul de buget pentru 2018 prevede şi că salariul minim brut se va situa de la 1 ianuarie la 1.900 de lei, măsură anunţată anterior de Guvern.

Proiectul de buget pregătit de Guvern pentru anul următor prevede un deficit de 2,97% din PIB al bugetului general consolidat, care ar trebui să fie urmat de o reducere la 2,58% în 2019.

Comisia Europeană a cerut deja României să reducă deficitul bugetar, însă Guvernul va ignora anul următor obiectivul bugetar pe termen mediu, care prevede un deficit de 1% din PIB, şi va începe ajustarea abia de anul următor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce meserie inedită are acum Alex Pruitt, actorul din Singur acasă 3. Este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...