Salariile brute ale personalului public cresc cu un sfert

Data publicării:
taxe impozite ghiseu

Proiectul de buget pentru anul 2018 prevede majorarea, în contextul transferării contribuţiilor la sănătate şi pensie în sarcina angajatului, cu 25% a salariilor brute.

Vor fi crescute și indemnizaţiile precum și alte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariile brute/solde ale personalului plătit din fonduri publice, astfel încât câştigul net al acestora să nu fie afectat, potrivit proiectului de buget pe anul viitor, obținut de Profit.ro.

"Începând cu 1 ianuarie 2018, cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare, precum şi cuantumul brut al sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor, premiilor şi al ceorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii din salariul lunar brut, indemnizaţia brută de încadrare, solda lunară/salariul lunar de care beneficiază persoanalul plătit din fonduri publice se majorează cu 25% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017”, potrivit proiectului de buget pregătit de Guvern.

Totodată, de la 1 martie 2018, proiectul de buget include majorarea la nivelul salariului de bază prevăzut pentru anul 2022 a salariilor de bază ale personalului care ocupă funcţii de medici şi de asistenţi medicali în unităţile sanitare publice.

Tot de la 1 martie 2018, în sistemul de învăţământ, cuantumul brut al salariilor de bază, precum şi cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul lunar brut de care beneficiază personalul care ocupă funcţii didactice din unităţile de învăţământ preuniversitar şi universitar de stat, se majorează cu 20% faţă de nivelul acordat pentru luna februarie 2018.

Proiectul de buget pentru 2018 prevede şi că salariul minim brut se va situa de la 1 ianuarie la 1.900 de lei, măsură anunţată anterior de Guvern.

Proiectul de buget pregătit de Guvern pentru anul următor prevede un deficit de 2,97% din PIB al bugetului general consolidat, care ar trebui să fie urmat de o reducere la 2,58% în 2019.

Comisia Europeană a cerut deja României să reducă deficitul bugetar, însă Guvernul va ignora anul următor obiectivul bugetar pe termen mediu, care prevede un deficit de 1% din PIB, şi va începe ajustarea abia de anul următor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a aflat vârsta maximă pe care o poate atinge un om. Descoperirea făcută în urma celui mai amplu studiu de...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Andrea Bocelli, dezvăluiri despre accidentul în urma căruia a rămas orb: „Acela a fost momentul când s-a...
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Un bucureștean reclamă că are nevoie de reconstrucția penisului după ce a apelat la un salon de piercing
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
James Van Der Beek, forțat de împrejurări să dezvăluie că are cancer. Actorul de 47 de ani, pus în fața unei...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...