Proiectul ce propune pușcărie la neplata taxelor și impozitelor cu reținere la sursă trebuie să prevadă un prag peste care neplata se pedepsește cu pușcăria, spun avocați de business consultați de Digi24.ro.
De la creionarea unui proiect de lege până la a îl face pe acesta să funcționeze, dar să și își atingă scopul, este cale lungă. Emanuel Băncilă, avocat în cadrul EY România, crede că proiectul de act normativ care clasifică drept infracțiune neplata impozitelor cu reținere la sursă trebuie modificat.
Prima modificare ce ar trebui adusă privește introducerea unui prag pentru valoarea obligației a cărei neplată poate fi considerată infracțiune. De ce este necesar pragul? Cum poate arăta acesta? Ar trebui introdus un prag care să fie în funcție de cifra de afaceri. Sunt situații diferite dacă o multinațională nu plătește contribuțiile o lună la un salariat și dacă un butic nu le plătește luni de zile, spune el.
În plus, sancțiunea trebuie să prevadă doar anumite taxe și impozite, nu toate impozitele la pachet. Nu ar trebui introduse aici toate taxele, din 27 de taxe, vreo 20 nu sunt relevante din punct de vedere al veniturilor la buget. Trebuie lăsate doar cele importante, spune Băncilă. Aceasta este cu atât mai mult necesar cu cât în România există practica modificării unor prevederi fără a se modifica și alte prevederi corelate.
Avocatul crede că este deasemenea de dorit și să se prevadă posibilitatea plății taxelor respective înainte de deschiderea unei acțiuni penale. Disputele dintre Fisc și contribuabil pot dura și cinci ani, spune el. Acum se pot plăti taxe mai vechi de cinci ani doar în urma unei inițiative a contribuabilului și pe baza unei declarații date de acesta. Ar trebui să se întâmple la fel și în acest caz. Adică înainte de a deveni caz penal, firma să își poată achita obligațiile. Deseori se depun declarații rectificative. ”Vine inspectorul Fiscului și spune că nu e în regulă. Atunci contribuabilul depune o declarație rectificativă”, spune avocatul. Acum, practic în jur de 50% dintre dosare întocmite de Fisc sunt însoțite de plângeri penale.
Ce prevede proiectul?
Neplata către buget, cu intenție, a impozitelor și contribuțiilor supuse regimului de reținere, sau încasare și plată, sau virare, va fi incriminată ca faptă de evaziune fiscală și pedepsită cu închisoare de la un an la șase ani, potrivit unui proiect de Ordonanță de urgență publicat de Ministerul Finanțelor.
„Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 6 ani nereținerea sau neîncasarea, reținerea și neplata ori, după caz, încasarea și neplata, în tot sau în parte, cu intenție, în cel mult 30 zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a impozitelor și contribuțiilor prevăzute în anexa la prezenta lege. Neplata cu intenție, în cel mult 30 de zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a impozitelor și contribuțiilor prevăzute în anexă constituie infracțiune și atunci când neplata este consecința utilizării acestor sume în alte scopuri”, se precizează proiectul de act normativ, relatează Agerpres.
32 de impozite și contribuții datorate bugetului vor intra sub incidența actului normativ, printre care se află impozitul pe venitul din salarii și asimilate salariilor, impozitul pe veniturile din pensii, impozitul pe veniturile din drepturile de proprietate intelectuală, impozitul pe veniturile din arendă, impozitul pe veniturile sub formă de dobânzi și dividende, impozitul pe veniturile din premii și din jocuri de noroc, contribuția de asigurări sociale datorată de persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor și contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor.