Guvernele şi alţi actori economici trebuie să fie pregătiţi pentru majorarea costurilor de împrumut, după ani de dobânzi scăzute record, a afirmat luni Benoit Coeure, membru în Consiliul guvernatorilor BCE, transmite Reuters.
”Este evident că sectorul financiar şi alţi actori economici, în special guvernele, trebuie să se pregătească (pentru rate mai ridicate ale dobânzilor). Sper că guvernele din zona euro ştiu că ratele dobânzilor nu vor rămâne la actualele niveluri”, a declarat Coeure, la o conferinţă pe teme financiare, desfăşurată la Paris, potrivit Economica.net.
La şedinţa de politică monetară de luna trecută, Banca Centrală Europeană a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%.
Coeure a adăugat că dobânda la depozite de minus 0,40%, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost eficientă pentru politica monetară, dar astfel de rate nu ar trebui să rămână prea mult timp în vigoare din cauza riscului slăbirii acelor bănci.
Dobânda negativă la depozite a fost intens criticată de bănci şi investitori, în special în Germania, pentru că distorsionează pieţele financiare şi afectează profitabilitatea instituţiilor financiare.