În viziunea Băncii Centrale Europene nu mai există risc de deflație în zona euro, a declarat joi președintele BCE, Mario Draghi, transmite Reuters.
"Din declarația mea introductivă a fost eliminată o frază care obișnuia să spună că "dacă va considera necesar, Consiliul guvernatorilor va utiliza toate instrumentele disponibile pentru a-și atinge obiectivele". Această frază a fost eliminată pentru a semnala că nu mai există un sentiment de urgență în adoptarea de noi măsuri care să fie determinate de riscul de deflație. Aceasta este aprecierea Consiliului guvernatorilor", a declarat Draghi, în conferința sa de presă de după reuniunea de politică monetară, potrivit Agerpres.
Anterior, Draghi a anunțat că BCE și-a îmbunătățit semnificativ prognoza de inflație pentru acest an, până la 1,7% de la 1,3% cât estima în decembrie. În luna februarie a acestui an rata anuală a inflației în zona euro s-a apropiat, pentru prima dată în ultimii trei ani, de obiectivul țintă al BCE, o creștere a prețurilor mai mică dar apropiată de 2%.
De regulă inflația în creștere se asortează în politicile economiștilor cu majorarea dobânzilor, măsură ce face banii mai scumpi. Nu este și cazul de acum, spune Draghi.
Cu toate acestea, președintele BCE a subliniat că nu a venit încă timpul să majoreze dobânda de bază pentru că majorarea inflației se datorează în mare parte creșterii prețului petrolului și nu supraîncălzirii economiilor.
Consiliul guvernatorilor BCE a menținut, joi, dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichiditățile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%.