Premierul Mihai Tudose a declarat, marți, că pentru înzestrarea Armatei MApN a cheltuit în primele opt luni ale acestui an sume infime, în baza unor contracte aflate în derulare, și că în această perioadă se vor încheia contracte noi pe partea de înzestrare.
„Pentru înzestrare, în ceea ce se consideră înzestrare... cred că vă referiți la bugetul de achiziții inclusiv efectele, uniformele... dar pe ceea ce vă referiți nu cred că am voie să vă spun ceea ce a cumpărat și de cât a cumpărat, oricum infim. Erau contracte aflate deja în derulare. Nu s-au încheiat contracte noi. Acum, în această perioadă se vor încheia contracte noi. (...) Informațiile din presă pe cât cheltuit și pe ce a cheltuit Ministerul Apărării dați-mi voie să nu le iau în considerare”, a declarat premierul, întrebat la finalul BPN al PSD cât a cheltuit MApN în primele opt luni ale anului pentru înzestrarea Armatei, scrie Agerpres.
Vicepreședintele Comisiei de Apărare, deputatul PNL Ovidiu Raețchi, declară că noul ministru desemnat al Apărării trebuie să dea asigurări că banii prevăzuți în buget pentru programele de înzestrare a Armatei nu vor fi „dirijați” spre pomeni electorale, menționând că există semnale că modernizarea Armatei stagnează.
„Principalul obiectiv al noului ministru desemnat al Apărării, Mihai Fifor, trebuie să fie gestionarea planului de înzestrare a Armatei, care are întârzieri serioase, așa cum a afirmat și ministrul de Finanțe. Practic, Ionuț Mișa a recunoscut că bugetul MAPN nu este utilizat pentru programele de înzestrare necesare Armatei Române: 'Problema de la MAPN este că nu cheltuie pe investiții banii acordați conform bugetului, adică 2% din PIB. Va fi foarte greu să îi cheltuie'. Pentru a înlătura suspiciunile că guvernarea PSD nu gestionează corespunzător planul de modernizare a Armatei, solicit ca noul ministru al Apărării să ofere asigurări publice că cei 2% din PIB vor fi utilizați pentru cele 8 programe”, afirmă Ovidiu Raețchi, potrivit unui comunicat.
Raețchi consideră că alocarea acestui buget pentru Apărare a fost un angajament asumat de România în fața partenerilor internaționali și parafat de toate partidele politice, inclusiv de PSD, prin Pactul pentru Apărare inițiat de președintele Klaus Iohannis, dar există semnale că modernizarea Armatei „bate pasul pe loc”.
„Potrivit unor analize, cu 3 luni înainte de finalul anului doar 8% din fondurile alocate pentru înzestrarea Armatei au fost cheltuite pentru diferite achiziții, dar nu pentru cele 8 programe aprobate de Comisiile reunite de apărare ale Parlamentului României în urmă cu câteva luni, absolut necesare pentru modernizare. Mai mult, dacă până la finalul anului nu se concretizează nici achiziția rachetelor Patriot - singurul program aflat într-o stare avansată - este posibil să nu se cheltuiască niciun leu pentru modernizarea Armatei”, susține Raețchi.
El afirmă că, „având în vedere toate dificultățile și tergiversările din acest an în privința implementării celor 8 programe de înzestrare, probabil există o tabără în PSD care, din anumite motive, nu a vrut ca acestea să fie puse în aplicare, iar noul ministru trebuie să dea dovadă de eficiență”.