Cumpărătorii sunt vulnerabili în faţa produselor scumpe, iar acestea sunt de cele mai multe ori falsificate. În general, mărfurile contrafăcute se găsesc la aşa-zise promoţii.
„Vorbim de produse de parfumerie, obiecte de încalţăminte, obiecte de îmbrăcăminte, de asemenea am depistat ceasuri, telefoane mobile, chiar şi pietre preţioase contrafăcute. În ultimul timp am constatat că în Portul Constanţa se încearcă introducerea a mii de jucării contrafăcute”, spune comisarul Fabian Bădilă, şeful biroului de presă al Poliţiei de Frontieră.
Numai în primele trei luni ale acestui an au fost confiscate aproape 8.000 de produse cosmetice şi aproape 80.000 de produse de încălţăminte şi îmbrăcăminte contrafăcute.
Sunt însă şi produse care reuşesc să treacă de vamă şi să ajungă în hipermarketuri.
„Produse contrafacute putem să găsim, din păcate, de la complexele comerciale angro până la hipermarketuri. Principala caracteristică a acestor produse, care face deosebirea, este această bandă galbenă de la baza recipientului care se găseşte numai pe produsul original, nu şi pe produsul contrafăcut. Această bandă prezintă şi o diferenţă de nivel aici care se simte la atingerea cu unghia”, explică Sorin Stănică, inspector principal al Institutul de Cercetare și Prevenite a Criminalității din IGPR.
Cele mai multe haine contrafăcute ajung în România din China şi Turcia. Pentru ţigări, traseul este Ucraina, Belarus, Federaţia Rusă şi Republica Moldova până în România de unde pleacă mai departe în alte ţări din Uniunea Europeană. Nici în cazul obiectelor mai accesbilie, cum sunt CD-urile şi DVD-urile, românul nu se dă în lături de la piratat.
Oficiul Român pentru Drepturile de Autor a confiscat în ultimul an peste 170.000 de produse pentru care instanţa a dat hotărâre definitivă. Este uşor să deosebim un produs contrafăcut de cel original prin faptul că produsul original are întotdeauna o hologramă.
Îngrijorător este faptul că în România au început să ajungă şi medicamente contrafăcute, în special pentru potenţă sau pentru slăbit, pastile pe care românii le cumpără de pe internet.
Obiecte confiscate
- 5.748 de produse cosmetice şi de parfumerie
- 39.126 de perechi de încălţăminte
- 37.920 de articole de îmbrăcăminte şi lenjerie
Rute folosite pentru textile
China - România - pe mare
China - Republica Moldova - România
Turcia - România
Turcia - România - Republica Moldova
Rute folosite pentru ţigări
Ucraina, Belarus, Federaţia Rusă şi Republica Moldova - România - ţări UE
China, Hong Kong - România - ţări UE
România - ţări UE
(Sursa: Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră)
Se estimează că tranzacţiile cu falsuri din întreaga lume au ajuns la o valoare uriaşă, la 500 de miliarde de euro pe an.