Cele 11 companii au fost amendate pentru afacerile cu energie făcute între anii 2003-2012.
Energia electrică produsă de o hidrocentrală în acea perioadă avea un preţ de 184 de lei pe megawatt oră. Hidroelectrica o vindea către traderii de electricitate sub costul de producţie, cu sume cuprinse între 103 şi 132 de lei pe megawatt oră. De aici pleca mai departe pe bursă, unde aşa-numiţii băieţi deştepţi o revindeau cu 220 de lei. În casele noastre ajungea cu peste 400 de lei pe megawatt oră. Numai producătorul de energie a fost păgubit în acest caz cu 1,1 miliarde de euro
De aici până la insolvenţă nu a fost decât un pas.
Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica: „Au fost identificate nouă cauze care au generat şi favorizat insolvenţa. De departe, cap de coloană sau vârful aisbergului: contractele încheiate cu traderii de energie, cu cele 11 firme de furnizare de energie”.
Însă nu numai Hidroelectrica a avut de suferit. Au avut de pierdut şi consumatorii.
Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei: „Hidroelectrica avea cea mai ieftină energie de pe piaţă şi fiind blocată în aceste contacte, partea reglementată prin care se vinde energie consumatorilor nu a mai inclus şi energie de la Hidroelectrica, ci de la alţi producători mai scumpi”.
Timp de 9 ani cea mai ieftină energie electrică produsă în România, nu a mai ajuns la consumatorii casnici, ci la intermediari care o revindeau mai scump. Prejudiciul companiei Hidroelectrica, de peste 1 miliard de euro este însă cu mult mai mic decât cel al consumatorilor casnici care au plătit ani în şir facturi umflate la energie electrică.
Cea mai mare amendă a primit-o de la Consiliul Concurenţei o firmă din Elveţia, Energy Financing Team, respectiv 16 milioane de euro.
Peste patru milioane de euro are de plătit şi traderul Alpiq Romindustries. Compania, al cărei acţionar majoritar este tot o societate elveţiană, ar fi condusă, de fapt, de Bogdan Buzăianu, unul dintre cei mai controversaţi oameni de afaceri din România, conform relatărilor din presă.
Tot el ar controla, prin intermediul unui off shore din Cipru, şi Energy Holding, de asemenea amendată cu 2,8 milioane de euro.
Şi patronii companiilor Elsid şi Electrocarbon, Mihai Tufan şi Mihai Anastasescu, cu averi estimate la 65-70 de milioane de euro, au primit amenzi însă mai mici pentru că firmele lor au colaborat cu autorităţile. Pe lista companiilor amendate se află şi producătorul de Aluminiu Alro, controlat de miliardarul rus Vitali Macițki. Deşi a fost păgubită în urma acestor contracte, Hidroelectrica nu a scăpat nici ea de sancţiune. Va trebui sa dea statului 4,6 milioane de euro.
Alro, cel mai mare consumator de energie din România, a reacţionat după amenda primită de la Consiliul Concurenţei.
Oficialii companiei susţin că Alro a avut o relaţie comercială corectă cu Hidroelectrica, potrivit prevederilor legale în vigoare. Mai mult, Alro nu a încheiat niciun fel de înţelegere orizontală sau verticală în legătură cu contractul analizat de Consiliul Concurenţei, se arată în comunicat.
Alro reaminteşte că aceste contracte au fost investigate de Comisia Europeană, iar concluzia a fost că Hidroelectrica a practicat prețuri conforme pe deplin cu prețul de referință de pe piață.