Serbia vrea să construiască o nouă hidrocentrală la Dunăre. România se teme că Porțile de Fier III ar afecta producția de energie

Data publicării:
Hidrocentrala Porțile de Fier I. Foto: Digi24
Hidrocentrala Porțile de Fier I. Foto: Digi24

La începutul acestui an, Serbia își exprima intenția de a construi o hidrocentrală nouă, cu acumulare prin pompaj, Porțile de Fier III (Djerdap III). Construcția a fost declarată proiect de importanță deosebită de către Guvernul Serbiei, a anunțat Ministerul Minelor și Energiei din Serbia despre facilitatea strategică de pe Dunăre, una din cele mai mari din regiune, care ar fi făcută în cooperare cu România.

Ministerul român al Energiei confirma, ulterior, existența unor discuții cu partea sârbă despre o eventuală construcție a hidrocentralei Porțile de Fier III. Discuții incipiente. Ministerul Energiei preciza că ministrul Sebastian Burduja și omologul său sârb au discutat despre acest proiect la începutul acestui an, într-o întâlnire de la Atena. Ulterior, a existat o corespondență scrisă între cele două părți.

România afirma că este esențial ca Serbia să comunice cu partea română despre proiect, care ar putea fi pozitiv, iar România ar putea avea disponibilitatea de a se alătura cu o participație egală. Pe de altă parte însă, consecințele asupra mediului și navigabilității trebuie atent luate în considerare, iar partea sârbă nu poate realiza acest proiect altfel decât în strânsă cooperare cu România.

Discuții cu omologii din Serbia

Luni, la Porțile de Fier I, România a semnat un memorandum cu Serbia privind proiectul interconectorului de gaze. Cu această ocazie, ministrul Energiei s-a referit și la discuțiile despre proiectul sârbesc Porţile de Fier III.

Ministrul Sebastian Burduja a declarat că partea română nu va face niciun compromis cu privire la producţia de energie electrică de la hidrocentralele Porţile de Fier I şi Porţile de Fier II.

"Nu în ultimul rând azi a fost abordat subiectul Djerdap III (n.red.: centrală hidroelectrică aflată în pre-construcţie la graniţa dintre Serbia şi România), o centrală cu acumulare prin pompaj pe teritoriul Serbiei, fiind la un nivel preliminar de studiu de prefezabilitate. Partea sârbă a lucrat cu compania americană Bechtel care a făcut acest studiu de prefezabilitate şi acum o săptămână au prezentat date preliminare referitorare la această investiţie şi un posibil impact asupra infrastructurii de la Porţile de Fier I şi Porţile de Fier II", a spus ministrul Burduja, într-o conferinţă de presă la Porţile de Fier I.

Acesta a mai afirmat că atât conducerea Hidroelectrica, cât şi ministerul acordă atenţie maximă acestor planuri investiţionale, scrie Agerpres.

"Sub nicio formă nu dorim să aibă de suferit producţia de energie electrică de la Porţile de Fier I şi Porţile de Fier II. Fiind o hidrocentrală cu acumulare prin pompaj, înţelegem importanţa ei, rolul ei în asigurarea unor servicii de sistem de echilibrare, dar nu vom face niciun compromis de la producţia de energie electrică de la Porţile de Fier I şi Porţile de Fier II", a mai spus ministrul Energiei.

Ministrul Sebastian Burduja a fost însoţit la Porţile de Fier I de directorul general al Transgaz, Ion Sterian şi de preşedintele Directoratului Hidroelectrica, Karoly Borbely, care au purtat discuţii tehnice cu omologii lor din Serbia. A fost prezentă şi o echipă tehnică din partea Transelectrica.

Ce probleme ar putea apărea

Construcţia unei hidrocentrale cu acumulare prin pompaj la Porţile de Fier III ar putea avea un impact semnificativ asupra mediului şi navigabilităţii, inclusiv pe partea românească, motiv pentru care un astfel de proiect trebuie dezbătut pe larg în grupurile comune de lucru, afirma Ministerul Energiei, într-un comunicat de presă transmis în data de 23 mai.

"Cooperarea cu prietenii şi vecinii noştri sârbi este foarte importantă pe toate palierele, în special în domeniul energiei. De peste 50 de ani operăm cu succes în mod comun amenajări hidroenergetice şi de navigaţie deosebit de complexe, în speţă Porţile de Fier I şi II. Lucrăm accelerat şi pentru îmbunătăţirea interconexiunilor de energie electrică şi gaze naturale. Referitor la intenţiile sârbe de a construi o nouă hidrocentrală cu acumulare prin pompaj, acesta trebuie dezbătut pe larg în grupurile comune de lucru. Un astfel de proiect ar putea avea un impact semnificativ asupra mediului şi navigabilităţii, inclusiv pe partea românească. Aşadar, la ultima întâlnire cu Doamna Dubravka Djedovic Handanovic, Ministrul Mineritului şi Energiei din Republica Serbia, i-am cerut acesteia să intensificăm dialogul urgent. Niciun astfel de demers nu va putea începe fără acordul României", a afirmat ministrul de resort, Sebastian Burduja, citat în acel comunicat.

De la începutul anului 2024, a avut loc o întâlnire bilaterală, la Atena, între ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, şi ministrul sârb al Minelor şi Energiei, Dubravka Djedovic Handanovic, precum şi un schimb de scrisori, menţiona comunicatul ministerului.

Discuţia de la Atena şi schimbul de scrisori oficiale au abordat şi aspecte legate de o bună exploatare în comun a potenţialului hidroenergetic al Dunării, prin intermediul Sistemelor Porţile de Fier I şi Porţile de Fier II.

"Partea sârbă a adus la cunoştinţă părţii române şi intenţia construcţiei unei hidrocentrale cu acumulare prin pompaj la Porţile de Fier III. Partea română a răspuns că este esenţial ca Serbia să comunice proactiv cu partea română despre acest proiect. Proiectul poate fi pozitiv iar România ar putea avea disponibilitatea de a se alătura cu o participaţie egală", se arăta în comunicat.


 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A fost descoperită o ființă care întinerește în loc să îmbătrânească și care...
Digi FM
Ilie Năstase ar fi divorțat în mare secret de soție. Ion Țiriac: "Am auzit că a divorțat acum 2 săptămâni. E...
Pro FM
Bianca Censori a ieșit pe stradă fără pantaloni. Soția lui Kanye West a luat masa la un local de fițe, dar a...
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene a estimat când va pune Rusia capăt războiului
Newsweek
O boală mortală amenință la granița României. E pentru prima oară în 100 ani. Care sunt simptomele?
Digi FM
Ilie Năstase ar fi divorțat în mare secret de soție. Ion Țiriac: "Am auzit că a divorțat acum 2 săptămâni. E...
Digi World
"Nu am văzut niciodată asta în casa noastră. Și stăm aici de patru ani". Ce au descoperit doi soți, total...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Unul dintre cei mai faimoși actori ai planetei în anii '90, de nerecunoscut astăzi. Pozat de paparazzi după...
UTV
Sean Penn are o noua iubita. Cine este Valeria Nicov, moldoveanca in varsta de 26 de ani alaturi de care a...