Piaţa de energie din România are probleme majore, spun producătorii şi furnizorii. Aceştia cer modificarea legislaţiei, astfel încât să fie evitate situaţii în care unele firmele încheie contracte peste capacitatea lor financiară. Şi spun că este nevoie de mai mare stabilitate pe piaţă, după experienţa din luna ianuarie, atunci când preţul energiei a ajuns la un nivel record la bursă, de 680 de lei pentru un Megawatt oră, relatează Digi24.
Producătorii de energie spun că nu poţi avea o predictibilitate a preţului dacă jumătate din tranzacţiile de pe bursa energiei se fac pe ziua următoare şi nu se încheie pe termen lung.
„Piata de energie din Români, din păcate, se dovedeşte că are nefuncţionalităţi majore. Este destul de evident că în momentul în care jumătate din tranzacţiile acestei ţări se fac pe piață pentru ziua următoare, nu ai cum să ai stabilitate, predictibilitate, și această volatilitate nu poate decât să aibă efecte surprinzătoare”, afirmă Daniela Lulache, Director General, Nuclearelectrica.
„Odată crescut foarte mult prețul, revine mai greu. Cred că prețul mediu nu va avea evoluții fundamental diferite față de anul trecut”, spune Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România.
Furnizorii spun că un cumul de factori a dus la scumpirea energiei.
„Consum mai mare, seceta, ce s-a întâmplat în regiune şi a mai fost unul despre care s-a scris mai puţin, care n-a influenţat direct, dar a creat o oarecare stare de spirit şi anume nişte ştiri alarmiste la începutul anului”, adaugă Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România.
Furnizorii cer mai multe modificări ale legislaţiei, inclusiv reintroducerea contractelor negociate direct, reevaluarea sistemului de garanţii bancare necesare tranzacţionării pe Bursă şi blocarea intrării pe piaţă a firmelor care cumpără energie peste capacitatea lor financiară. În urma anchetei ANRE din ultima perioadă doi furnizori de energie au rămas fără licenţă: Arel-co Energy şi Arel-co Power. Cele două companii notificaseră la finalul lunii ianuarie Autoritatea de Reglementare că nu mai pot furniza electricitate clienţilor finali din cauza condiţiilor dificile de pe piaţa de energie.