Mugur Isărescu: confesiuni privind politica externă americană

Data actualizării: Data publicării:
isarescu-vin

Americanii fac politică externă în funcţie de zonele unde se găsesc petrol şi gaze, spune guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

BNR - LANSARE EMSIUNE NUMISMATICA
Foto: Ovidiu Micsik / Inquam Photos

Acest lucru i-ar fi fost spus în 1990 fostului preşedinte al României Ion Iliescu de către consilierul american Brzezinski , într-o întâlnire la care era prezent și guvernatorul, a relatat, vineri, Mugur Isărescu, în deschiderea dezbaterii "Impactul economic al industriei de petrol şi gaze din România pe parcursul a 100 de ani: 1918-2018". 

"Evoluţia acestui sector este strâns legată de cea a României moderne. Această industrie a jucat un rol extrem de important în modernizarea României. Resursele care au contribuit la modernizarea României au fost petrolul, grânele şi cheresteaua", a spus Isărescu, în alocuţiunea sa. 

El a arătat că lumea nu cunoaşte suficient istoria sectorului petrolier al României şi faptul că pe teritoriul ţării noastre s-a extras prima producţie de ţiţei înregistrată în statisticile mondiale. 

Guvernatorul BNR a susţinut că, în unele cărţi de istorie de referinţă, nu se face nicio menţiune cu privire la România în ceea ce priveşte Primul Război Mondial. În schimb, când vorbim de cel de-Al Doilea Război Mondial, România se face remarcată prin raidul aerian al americanilor care au bombardat câmpurile petrolifere şi rafinăriile din Ploieşti, pentru a distruge resursa de carburanţi a soldaţilor nemţi. 

"În Al Doilea Război Mondial, petrolul a fost şi norocul, dar şi nenorocul nostru. S-au uitat şi nemţii la România şi am devenit prieteni, forţat, ba cu unii, ba cu alţii. Aşa am rămas în istoria legată de Al Doilea Război Mondial", a adăugat el. 

Isărescu a relatat cum, în timpul unei vizite făcute în Statele Unite în anii '70, un american i-a spus: "Cunosc foarte bine România, v-am bombardat cum trebuie în război". 

De asemenea, oficialul BNR a povestit şi cum, într-o întâlnire din anii '90, Zbigniew Brzezinski, fost consilier de securitate al preşedintelui Statelor Unite, i-a spus preşedintelui de atunci al României, Ion Iliescu, faptul că politica externă a Statelor Unite ţine cont de zonele bogate în hidrocarburi. 

"Să vă mai spun o poveste adevărată. Am participat odată la o întâlnire, prin anii '90, în România postcomunistă, cu consilierul preşedintelui, Brzezinski. Preşedintele României de atunci a pus o întrebare: 'Măi...' - nu prea ne băga lumea în seamă, prin '91, '92, iar eram într-un con de umbră, nu prea existam - 'spuneţi-mi şi mie cum explicaţi, cum se face politica asta americană?'. Era la masă... Omul a răspuns: 'Ştiţi cum? Încercaţi dumneavoastră să vă urcaţi sus, sus, sus, sus, într-un satelit şi să priviţi lumea de sus de tot, de tot, dintr-un satelit, aşa... Şi unde vedeţi că e ceva ţiţei şi gaze naturale, să ştiţi că sunt şi ochiul nostru şi interesul american. Cam aşa facem noi politică externă'", a relatat guvernatorul BNR. 

El a repetat, la finalul discursului, că petrolul a fost una dintre resursele care au contribuit semnificativ la modernizarea ţării noastre, potrivit Agerpres.ro

Înainte de a pleca din sală, în contextul în care s-a referit la România modernă, Isărescu a spus că merge la o întâlnire "cu un reprezentant al părţii care încă nu este reîntregită": Republica Moldova. 

"România nu are 100 de ani, are mult mai mulţi ani. Noi am sărbătorit 100 de ani de Românie modernă. Dar România modernă, dacă ar fi să marcăm un punct de plecare, acesta a fost Revoluţia lui Tudor Vladimirescu sau Unirea lui Cuza. Ea s-a reîntregit în anul de graţie 1918. Am să vă prezint scuzele mele că plec, am o întâlnire cu un reprezentant de seamă din partea care încă nu este reîntregită, Basarabia, din Republica Moldova. Este vorba despre guvernatorul Republicii Moldova, cu care Banca Naţională a României a colaborat mereu şi va colabora în continuare", a adăugat Mugur Isărescu. 

"Perseveraţi, cel puţin pentru ca lumea să ştie că avem o istorie", le-a mai spus el reprezentanţilor sectorului de petrol şi gaze, prezenţi în sală. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„La populaţie oprim pur şi simplu atât energia electrică, cât şi gazele”: Cinismul lui Ceauşescu în iarna...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Mândria supremă a Antoniei sunt copiii ei: "Cea mai mare realizare a mea". Reacțiile urmăritorilor: "Ce...
Film Now
Kaley Cuoco, schimabare radicală de look. Cum arată azi celebra Penny din „Big Bang Theory”
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în...
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Johnny Depp: Toată lumea a fost împotriva mea. Nu am resentimente sau vreo rezervă de ură
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”