Înaintea unei ședințe G7 de discuții pentru stabilirea unui plafon asupra prețului petrolului rusesc, vicepremierul rus Alexander Novak a declarat că Moscova nu va mai furniza materia primă celor care aleg să implementeze astfel de restricții, transmite CNN.
„Dacă impun restricții asupra prețurilor, pur și simplu nu vom furniza petrol și produse din petrol pentru astfel de companii sau state care impun restricții, nu vom lucra non-competitiv”, a declarat Novak, potrivit agenției de presă de stat TASS.
Miniștrii de finanțe G7 sunt așteptați să se întâlnească vineri pentru a discuta stabilirea unui plafon de preț asupra petrolului rusesc.
„Aceasta este cea mai eficientă cale, considerăm noi, de a-i lovi puternic veniturile lui Putin iar prin aceasta va rezulta nu doar o scădere a veniturilor lui Putin din petrol, dar și o scădere a prețurilor globale la energie”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, referindu-se la președintele rus Vladimir Putin.
Novak a spus că propunerile de a impune restricții sunt „complet absurde” și că ar putea distruge piața globală de țiței, potrivit TASS.
Miniștrii din clubul celor mai bogate democrații industrializate se vor întâlni virtual și probabil vor emite un comunicat care desfășoară planurile lor de implementare, potrivit Reuters.
„Probabil că se va ajunge la un acord”, a declarat un oficial european din cadrul G7, adăugând că nu este clar cât de multe detalii vor fi dezvăluite, precum nivelul per baril și plafonul asupra prețului, deasupra căruia țările care aderă ar trebui să refuze asigurarea și finanțarea transporturilor de produse petroliere rusești și de țiței.
Ministrul britanic al finanțelor, Nadhim Zahawi, a spus joi la Washington că avea speranțe ca miniștrii finanțelor din G7 să „emită un comunicat care va însemna că putem merge mai departe pentru a livra acest lucru”.
„Vrem să trecem această plafonare a prețului la petrol” a declarat acesta în cadrul unui eveniment la Washington, la o zi după discuții pe acest subiect cu secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen.
În ciuda scăderii volumelor de export la petrol, veniturile Rusiei din acestea în iunie au crescut cu 700 de milioane de dolari din luna mai, datorită prețurilor împinse în sus de războiul din Ucraina, a transmis luna trecută Agenția Internațională de Energie.
Liderii occidentali au căzut de acord în iunie să exploreze ideea de a plafona cât de mult pot plăti rafinăriile și traderii pentru țițeiul rusesc – o mișcare despre care Moscova spune că nu o va respecta și pe care o poate contracare prin livrările către state care nu aplică acest plafon.
G7 este format din Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Statele Unite. Unii oficiali din blocul celor șapte au spus că plafonul are nevoie de o susținere mai extinsă și au pus sub semnul întrebării dacă poate avea succes fără participarea marilor consumatori China și India, care probabil nu vor susține planul.
Însă alți oficiali G7 au spus că atât China cât și India și-au exprimat interesul în achiziționarea țițeiului din Rusia la un preț chiar mai mic de plafon.
Trezoreria SUA și-a arătat îngrijorările că embargoul UE ar putea declanșa o căutare frenetică pentru livrări alternative, ceea ce ar ridica prețurile globale la țiței până la 140 de dolari per baril și a promovat astfel măsura de plafonare din luna mai ca modalitate de a menține livrările de țiței din Rusia.
Prețurile petrolului din Rusia au crescut în anticiparea embargoului UE, țițeiul din Urali fiind tranzacționat cu o reducere de preț de 18-25 de dolari per baril față de țițeiul Brent, în scădere de la reducerea de 30-40 de dolari anterior în acest an.
Editor : A.C.