O conductă livrează energie termică de la centrală către parcul propriu zis. Energie folosită în procesul de tratare-separare a ţiţeiului. Nicuşor Nacu administrează cele 27 de centrale care ard gaze pentru a produce energie electrică.
„În luna decembrie vom împlini un milion de megawatti oră obţinuţi din astfel de centrale şi cantităţile de gaz sunt foarte, foarte mari. Vorbim de milioane de metri cubi în total”, a spus Nicuşor Nacu, manager în cadrul unei companii petroliere.
Centralele sunt construite lângă zăcămintele golite, cu presiune scăzută şi cantităţi mici. Procesarea gazelor scoase din pământ ar presupune costuri mai mari decât resursa propriu-zisă, spun specialiştii. Gazele trebuie separate de apă, tratate, uscate şi mai ales comprimate.
„Pentru a le injecta în sistemul naţional de transport, unde avem presiuni foarte mari în comparaţie cu cea din zăcămintele respective”, a spus Iulian Iancu, preşedintele comisiei de Industrii din Camera Deputaţuilor.
„O conductă de 20-30 de kilometri ca să aducă gazul dintr-o zonă izolată cu toate problemele de traseu, cu faptul că această conductă trebuie să funcţioneze minim 30 de ani ca să se recupereze... şi atunci s-a găsit această formă de transport a gazului printr-o altă formă fizică: energie electrică”, explică Nicolae Havrileţ, preşedinte ANRE.
În acest moment, România dispune de mai multe gaze naturale decât are nevoie. Depozitele sunt pline şi nu mai importăm gaze din Rusia pentru că o bună parte din industrie şi-a închis porţile şi nu mai are cine consuma acest gaz. De aceea, milioane de metri cubi de gaz pleacă la export sub formă de energie electrică.
România nu poate exporta gaze naturale, în schimb trimite peste graniţe anual o cantitate de energie comparabilă cu jumătate din producţia realizată în toate hidrocentralele din ţară.