China este pe cale să câștige cursa pentru „energia Soarelui”, după ce a făcut investiții uriașe în fuziunea nucleară

Data publicării:
Tokamak din Marea Britanie
China a ajuns să investească mai mult decât SUA în domeniul fuziunii nucleare, care ar putea deveni o sursă aproape nelimitată de energie. Foto: Profimedia Images

Companiile americane și experții din domeniul fuziunii nucleare sunt îngrijorați că America pierde avantajul pe care l-a deținut timp de mai multe decenii în cursa pentru stăpânirea acestei forme aproape nelimitate de energie curată, pe măsură ce noi firme, care încearcă să facă exploatarea „energiei Soarelui” o realitate, răsar peste tot în China, iar Beijingul a ajuns să investească mai mult decât SUA, scrie CNN.

Fuziunea nucleară, procesul care alimentează Soarele și alte stele, este extrem de greu de reprodus pe Pământ. Multe țări au reușit să facă experimente cu reacții de fuziune, dar acestea nu au putut fi susținute destul de mult timp pentru a avea o utilitate reală în afara laboratorului.

Stăpânirea procesului de fuziune nucleară este un scenariu care promite bogăție și influență globală pentru orice țară reușește să treacă prima linia de finiș.

Marele câștig al acestei energii este eficiența sa: o reacție de fuziune controlată eliberează în jur de patru milioane de ori mai multă energie decât arderea cărbunelui, petrolului și gazului și de patru ori mai mult decât fisiunea - genul de energie nucleară folosită în prezent.

Fuziunea nu va fi dezvoltată la timp pentru a putea lupta contra schimbărilor climatice în această decadă crucială, dar ar putea fi o soluție împotriva încălzirii globale pe viitor.

Guvernul chinez investește mult în această industrie, alocând între 1 și 1,5 miliarde de dolari anual în fuziune. Administrația Biden a cheltuit doar 800 milioane de dolari pe an.

Obținerea unei surse de energie „curată și aproape nelimitată” a devenit posibilă. Realizare majoră în domeniul fuziunii nucleare
Laborator tokamak pentru experimente de fuziune nucleară. Foto: Profimedia Images

„Pentru mine, ceea ce este încă și mai important decât cifra, este cât de repede [progresează]”, a spus Jean Paul Allain, șeful Biroului de Științe ale Energiei de Fuziune din cadrul Departamentului pentru Energie al Statelor Unite.

Întreprinderile private din ambele țări se arată optimiste, spunând că pot folosi energia de fuziune până la mijlocul anilor '2030, în ciuda dificultăților tehnice uriașe care nu au fost încă rezolvate.

După mai multe decenii în care SUA au dominat sectorul fuziunii nucleare, China a devenit țara cu cele mai multe brevete de invenție din lume în domeniul fuziunii nucleare, potrivit datelor publicate de Nikkei.

Energy Singularity (ES) din Shanghai este doar una dintre multele companii de fuziune nucleară care demonstrează viteza uluitoare cu care China a progresat în acest domeniu.

ES a construit primul său tokamak în doar trei ani din momentul în care compania a fost înființată. Un tokamak este o mașinărie foarte complexă de formă cilindrică sau de gogoașă care încălzește hidrogenul până la temperaturi extreme și produce o plasmă ca o supă în care are loc reacția de fuziune nucleară.

Pentru o nouă companie care lucrează la deslușirea unuia dintre cele mai dificile puzzle-uri ale fizicii, Energy Singularity este surprinzător de optimistă. Are motive întemeiate: doar ce a primit investiții private de peste 112 milioane de dolari și a devenit prima companie a cărei tokamak a folosit magneți avansați într-un experiment cu plasmă.

Acești magneți sunt mai puternici decât cei de cupru folosiți în tokamakurile mai vechi și fac producția de energie mai eficientă.

CHINA ANHUI HEFEI FUSION ENERGY RESEARCH FACILITY CRAFT (CN)
Centrul de cercetare pe care China îl construiește în Hefei pentru a continua experimentele în domeniul fuziunii nucleare. Foto: Profimedia Images

În comparație cu tokamakurile folosite în China, cele din SUA sunt tot mai învechite, țara fiind nevoită să depindă de mașinăriile aliaților săi din Japonia, Europa și Marea Britanie pentru a continua cercetările.

Actorii din industria americană sunt tot mai îngrijorați că China reușește să bată America la propriul ei joc. Companiile chineze au copiat tehnologiile de fuziune nucleară dezvoltate în SUA.

Statele Unite au fost liderul fuziunii nucleare timp de zeci de ani - au fost prima țară care a aplicat energia de fuziune în lumea reală: bomba cu hidrogen.

Menținerea fuziunii nucleare pentru o perioadă lungă de timp este mult mai dificilă decât crearea de arme nucleare ce beneficiază de pe urma reacțiilor de fuziune, precum cele testate în anii '50 în Oceanul Pacific care au produs explozii de 700 de ori mai puternice decât cea a bombei atomice care a distrus Hiroshima.

Tokamakul EAST din Hefei, China, a ținut plasma stabilă la temperaturi de 70 de milioane de grade Celsius - de cinci ori mai ridicate decât miezul Soarelui - timp de mai bine de 17 minute, un nou record mondial și o realizare uluitoare.

În timp ce guvernul chinez continuă să pompeze bani în fuziunea nucleară, SUA au atras investiții private mult mai mari. La nivel global, sectorul privat a cheltuit 7 miliarde de dolari pe fuziune în ultimii 3-4 ani, iar 80% din acești bani au venit de la companiile americane.

Dar dacă Beijingul continuă să investească peste 1 miliard de dolari pe an, ar putea eclipsa investițiile făcute în SUA, chiar și cele din sectorul privat.

Iar dacă aceste investiții vor da rezultate, festivitățile viu-colorate din Shanghai nu doar că vor fi alimentate cu ajutorul fuziunii, dar vor pune China într-o cu totul altă lumină.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit cel mai iubit actor. Pierdere uriașă pentru români
Digi FM
Smiley și Gina Pistol, probleme în vacanța din Cipru: „Ne-am trezit brusc, nu știam ce...
Pro FM
Cum a murit Jimi Hendrix la numai 27 de ani. Povestea unuia din cei mai mari chitariști ai lumii
Film Now
Kate Winslet, despre cea mai discutată scenă din Titanic, un secret până acum: "N-ar fi trebuit să spun asta...
Adevarul
Avertismentul unui specialist HR: „Urmează un val de concedieri”. Ce trebuie să facă angajații pentru a nu fi...
Newsweek
Ce impozit plătești dacă ai pensie între 1.281 lei și 6.000 lei, din 1 octombrie? Legea se modifică!
Digi FM
Sandra Bullock, omagiu emoționat adus regretatei actrițe Maggie Smith: Mi-a făcut viața mai dulce
Digi World
Unul dintre cele mai frumoase orașe din lume, vulnerabil în faţa creşterii nivelului mării. Plajele ar putea...
Digi Animal World
Reacția unui bărbat când se întâlnește cu un urs în fața propriului garaj. Imaginile sunt virale: „Ce calm e!”
Film Now
Strălucește de mândrie. Cate Blanchett, într-o apariție rară, la brațul fiului de 22 de ani. Actrița cu 4...
UTV
Zoe Kravitz a lasat totul la vedere intr-o rochie mini din dantela la Paris Fashion Week. Lookul care a...