Descoperire istorică în fuziunea nucleară: „Am reușit să producem condiții care se găsesc doar în Soare și în stele”

Data actualizării: Data publicării:
bila neagra
Jennifer Granholm a spus că pasul uriaș făcut în domeniul fuziunii nucleare este „un reper” și că ne va aduce mai aproape de energie aproape nelimitată și curată. Foto: Profimedia Images

O descoperire istorică uriașă a fost făcută de cercetătorii americani în domeniul energiei regenerabile și în cursa de a recrea o formă stabilă de fuziune nucleară, scrie BBC.

Fizicienii încearcă de mai multe decenii să găsească o cale de a avea fuziune nucleară pentru că aceasta promite o sursă potențială de energie aproape nelimitată și care nu afectează mediul înconjurător.

Marți, cercetătorii americani au confirmat că au depășit un obstacol major – producerea de energie dintr-un experiment de fuziune – mai exact, mai multă energie a fost produsă decât cea care a fost folosită pentru a începe procesul.

Experții spun, însă, că va mai dura mult până ce fuziunea nucleară va putea fi folosită pentru a încălzi și lumina casele oamenilor.

Experimentul a avut loc la National Ignition Facility de la Laboratorul Național Lawrence Livermore din statul California.

Fuziunea nucleară a fost descrisă ca „Sfântul Graal” al producției de energie. Prin fuziune se înțelege unirea/contopirea atomilor ușori, un proces care produce o cantitate mare de energie și care se regăsește în Soare și în alte stele.

Fuziunea nucleară reprezintă opusul fisiunii nucleare, procesul care are loc într-o centrală nucleară și care se realizează prin ruperea atomilor. Fisiunea produce, însă, multe deșeuri periculoase care rămân radioactive o lungă vreme. Aceste deșeuri sunt deosebit de periculoase și trebuie stocate în siguranță pentru a nu provoca probleme.

Fuziunea nucleară produce mult mai multă energie, și doar foarte puține deșeuri radioactive. Mai mult decât atât, procesul nu produce niciun fel de emisii și, deci, nu contribuie la încălzirea globală și la distrugerea mediului.

Una dintre provocările uriașe este ținerea împreună a elementelor necesare în fuziune, fiind nevoie de o temperatură uriașă și de o presiune similară. Până acum, niciun alt experiment nu a reușit să producă mai multă energie decât cea consumată.

Experimentul din California a costat 3,5 miliarde de dolari.

O cantitate mică hidrogen este pusă într-un recipient de dimensiunea unei boabe de piper. Apoi, un laser puternic este folosit pentru a încălzi și comprima combustibilul pe bază e hidrogen. Laserul este atât de puternic, încât poate încălzi capsula la temperaturi de 100 de milioane de grade Celsius, mai mult decât temperaturile din centrul Soarelui și o poate comprima cu o presiune de 100 de miliarde de ori mai mare decât atmosfera Pământului. În aceste condiții extreme, capsula începe să implodeze în ea însăși, forțând atomii de hidrogen să fuzioneze și să elibereze energie.

Guvernul SUA: Suntem mai aproape de energie abundentă cu zero emisii

Secretara americană pentru energie din cadrul administrației americane, Jennifer Granholm, a numit descoperirea o „reușită reper” în domeniul energiei.

În declarație, Granholm a afirmat că oamenii de știință de la Livermore și de la alte laboratoare naționale fac o muncă care va ajuta SUA „să rezolve cele mai complexe și mai presante probleme ale umanității, cum ar fi furnizarea de energie curată pentru a combate schimbările climatice și menținerea unui sistem de descurajare nucleară fără teste nucleare”.

„Aprinderea ne permite să replicăm pentru prima dată anumite condiții care se găsesc doar în stele și în soare. Această piatră de hotar ne aduce cu un pas semnificativ mai aproape de posibilitatea ca energia de fuziune abundentă cu zero emisii de carbon să alimenteze societatea noastră”, a declarat ea. „Așa arată America ca lider, iar noi abia am început” , a mai spus Granholm.

„Dacă putem avansa energia de fuziune, am putea să o folosim pentru a produce electricitate curată, combustibili pentru transport, energie, industrie grea și multe altele.”

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Manevra interzisă la volan când e polei pe asfalt. Experţii auto spun că toţi şoferii fac această greşeală
Digi FM
Kate Hudson îi dedică o piesă lui Goldie Hawn. „Am prezentat-o pe mama într-un mod în care oamenii nu s-au...
Pro FM
Julio Iglesias, unul dintre bogații Spaniei. Ce avere fabuloasă are artistul și cine e bărbatul care susține...
Film Now
Scandal în familia lui Nicolas Cage. Actorul, dat în judecată de fosta iubită, care îl acuză de neglijență în...
Adevarul
Oltenia de sub Munte, surpriza anului în turismul românesc. Top 10 destinații în România
Newsweek
8.200 lei bonus la pensie pentru sute de mii de pensionari. Există o singură condiție să iei banii
Digi FM
Kim Kardashian, declarații despre relația cu Kanye West: „Vrem tot ce e mai bun pentru copii!” Rapperul a...
Digi World
Adevărul despre plicurile de ceai pe care le folosește toată lumea. Ce au descoperit în ele oamenii de știință
Digi Animal World
Un câine abandonat într-o parcare a emoționat milioane de oameni. Mesajul pe care îl avea prins de zgardă...
Film Now
A rupt tăcerea după 30 de ani. Sharon Stone a spus cine este producătorul care a sfătuit-o să întrețină...
UTV
Rux și Opulență, atac dur la adresa lui Mihai Trăistariu: „Ești un penibil și vei rămâne un penibil!”