Valentin Lazea / FOTO: MediafaxFoto
„Dacă numai prin politici monetare şi fiscale relaxate s-ar obţine creştere economică, atunci Zimbabwe ar trebui să aibă cea mai mare creştere economică pentru că ei au cea mai relaxată politică monetară. Problema este că înţelepciunea, secole întregi de management economic arată că nu prin politici fiscale şi monetare laxe se obţine creştere economică”, a spus Valentin Lazea, la o conferinţă pe tema aderării la zona euro, potrivit Mediafax.
„Ceea ce agravează problematica în momentul de faţă este că în lume există un trend general care spune că asta e calea cea bună. Economiştii în general au abdicat de la învăţătura de secole care spune că nu asta e calea şi acum încearcă să fie mai deştepţi decât toate generaţiile trecute, aruncă la gunoi cărţile şi experienţele care spun că nu politica monetară şi fiscală laxe generează creşterea şi acum încearcă să reinventeze roata. Şi dacă economişti din toată lumea spun asta, şi ai noştri decidenţi spun că de ce să nu creadă chestia asta? Va fi o bătălie ideatică şi miezul problemei pentru mulţi ani de acum înainte”, a adăugat Valentin Lazea.
Economistul-şef a arătat că nu se poate „arunca la gunoi” experienţa de sute de ani pentru a se trece la o nouă abordare, greşită în opinia lui. Totodată, a precizat că situaţia statelor este diferită, iar România nu se poate compara cu state puternice, care au deţinut imperii, precum Marea Britanie sau China, aceastea având posibilitatea să-şi acopere datoriile interne prin active deţinute în străinătate.
Guvernul a prezentat săptămâna trecută proiectul noului Cod Fiscal, care prevede mai multe măsuri de relaxare fiscală:
- reducerea, începând cu anul viitor, a TVA cu patru puncte procentuale, de la 24% la 20%
- nivelul TVA pentru carne, peşte, legume şi fructe produse alimentare de bază ar urma să scadă la 9%
- reducerea, tot de anul viitor, a accizelor la carburanţi şi alcool
- eliminarea impozitului pe construcţiile speciale şi a impozitului de 16% pe veniturile din dividende
- reducerea cotei unice de impozitare de la 16% la 14% din ianuarie 2019.