Decizia notarilor a fost motivată de situația ingrată în care se află cei care sunt nevoiți să recurgă la legea dării în plată, să rămână fără locuință și să plătească și impozit la valoarea datoriilor totale către bancă, potrivit Economica.net.
Reducerea de 50% a onorariilor notariale echivalează cu înjumătățirea taxelor pentru totalul datoriilor notificate. Practic, un nivel de 1% din total datorie de 150.000 de lei de exemplu, va fi taxată cu 0,5% (calculele sunt ipotetice - așteptăm grila de impozitare de la notari). În plus notificarea făcută printr-un notar se taxează cu 100 de lei în timp ce aceeași notificare de dare în plată făcută printr-un avocat costă 200 de lei.
“În vederea aplicării prezentei legi, consumatorul transmite creditorului, prin intermediul unui executor judecătoresc, al unui avocat sau al unui notar public, o notificare prin care îl informează că a decis să îi transmită dreptul de proprietate asupra imobilului în vederea stingerii datoriei izvorând din contractul de credit ipotecar, detaliind şi condiţiile de admisibilitate a cererii (…)”, se arată în legea dării în plată.
Pe lângă taxele notariale însă, persoanele ce vor să dea în plată bunul achiziționat trebuie să achite și impozitul aferent veniturilor obținute din cedarea bunurilor imobiliare, anume valoarea datoriei avute către bancă.
“În vederea aplicării prezentei legi, consumatorul transmite creditorului, prin intermediul unui executor judecătoresc, al unui avocat sau al unui notar public, o notificare prin care îl informează că a decis să îi transmită dreptul de proprietate asupra imobilului în vederea stingerii datoriei izvorând din contractul de credit ipotecar, detaliind şi condiţiile de admisibilitate a cererii (…)”, este explicat în lege.