Din 2014, bem mai rar sau plătim mai mult pentru lapte. Fermierii români vor vinde mai puţin din cauza normelor europene
Data publicării:
2014 nu vine cu veşti bune pentru industria de profil: vom avea pe rafturi lapte românesc mai puţin şi mai scump. Fermierii mici care nu respectă normele europene nu mai pot să îl vândă. Au în acest caz două soluţii: fie transformă laptele în specialităţi de brânză precum caşcavalul afumat, fie se dotează cu instalaţiile speciale cerute de legislaţie ca să îl vândă totuşi. Instalaţiile sunt destul de scumpe: costă 5000 de euro.
Micii fermieri care nu vor mai putea vinde lapte care nu respectă normele europene îl pot transforma în brânzeturi cu perioadă mai lungă de maturare. Ion Poponeci, de exemplu, are o fermă cu 15 vaci în Braşov şi vinde caşcaval afumat produs după o reţetă ştiută de familia sa. El se face din zece litri de lapte, se pune în forme speciale şi este tratat la temperaturi înalte, fiind opărit cu apă. Perioada de maturare este cuprinsă între 15 şi 90 de zile.
Deocamdată, micii fermieri mai vând lapte în pieţe – o parte la dozatoare, o parte către procesatori. Costurile de producţie sunt mari, preţul laptelui e însă scăzut.
În medie, româniii consumă aproape două milioane de litri de lapte zilnic, din care aproape o treime vine din import. Procentul va creşte şi mai mult după ce micii fermieri - peste 15.000 la această oră - nu vor mai putea vinde laptele produs. În aceste condiţii, efectele imediate ar fi scumpirea laptelui – pentru că vom cumpăra mai mult din import – şi falimentul unora dintre micii producători.
Autorităţile au o soluţie pentru a-i ajuta pe fermieri: tancurile de răcire pentru lapte. Pun însă o condiţie - asocierea mai multor crescători. Suma maximă pe care o pot obţine pentru a cumpăra o asemenea instalaţie este de 5000 de euro. Gvernul va aloca anul următor pentru acest program peste 15,5 milioane de euro.