Fondul Monetar Internaţional (FMI) lucrează la o platformă pentru monedele digitale ale băncilor centrale (CDBC), care să permită tranzacţii între ţări, a declarat luni directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, potrivit Reuters.
„CBDC-urile nu ar trebui să fie propuneri naţionale fragmentate... Pentru a avea tranzacţii mai eficiente şi mai echitabile avem nevoie de sisteme care conectează ţările: avem nevoie de interoperabilitate”, a declarat Georgieva la o conferinţă la care au participat băncile centrale africane, la Rabat, Maroc.
„Din acest motiv, la FMI, lucrăm la conceptul unei platforme globale CBDC”, a spus ea.
FMI doreşte ca băncile centrale să convină asupra unui cadru comun de reglementare pentru monedele digitale, care să permită interoperabilitatea globală. Eşecul de a conveni asupra unei platforme comune ar crea un vid care ar fi probabil umplut de criptomonede, a spus ea.
O CBDC este o monedă digitală controlată de banca centrală, în timp ce criptomonedele sunt aproape întotdeauna descentralizate.
Deja 114 bănci centrale se află într-un anumit stadiu al explorării CBDC, „aproximativ 10 trecând deja linia de sosire”, a spus ea.
„Dacă ţările dezvoltă CDBC-uri doar pentru a fi folosite la nivel intern, nu le folosim la capacitate deplină”, a adăugat oficialul.
CBDC-urile ar putea contribui, de asemenea, la promovarea incluziunii financiare şi la remiteri mai ieftine, a spus ea, menţionând că costul mediu al transferurilor de bani este de 6,3%, care reprezintă 44 de miliarde de dolari anual.
Georgieva a subliniat că CBDC-urile ar trebui să fie susţinute de active şi a adăugat că criptomonedele sunt o oportunitate de investiţie atunci când sunt susţinute de active, dar atunci când nu sunt, sunt „o investiţie speculativă”.