China mai are cel puțin 30 de ani până când să devină un "producător de top", le-a spus duminică un consilier guvernamental delegaților Partidului Comunist, potrivit BBC.
Mulți oameni consideră deja China ca fiind "fabrica lumii", având în vedere că o treime din producția mondială, de la mașini la telefoane mobile, provine din țara astiatică.
Cu toate acestea, conducătorii Chinei sunt îngrijorați de depedența pe care țara lor o are față de Statele Unite ale Americii pentru produse de înaltă tehnologie, precum semiconductorii.
"Capacitățile esențiale sunt încă slabe", a avertizat, duminică, Miao Wei. "Cele mai importante tehnologii sunt în mâinile altora" și China riscă să fie "lovită în gât", a adăugat Miao, care a deținut funcția de ministru al Industriei și Tehnologiei Informației timp de zece ani. Miao Wei este acum membru al celui mai înalt organ de consiliere al guvernului, Conferința de Consultanță Politică a Poporului Chinez (CPPCC).
Deși China produce o cantitate importantă de bunuri de consum si produse industriale, capacitatea de producția ca procent din totalul economiei s-a redus. În 2020, producția a reprezentat puțin peste 25% din PIB, acesta fiind cel mai mic nivel după 2012.
"Rata producției în PIB a scăzut prea repede și prea brusc", a declarat Miao într-un discurs susținut în fața delegaților CPPCC în Beijing. "Industria producătoare din China a făcut progrese mari în ultimii ani, însă situația în care este mare, dar nu puternică, și cuprinzătoare, dar nu bună, nu s-a schimbat fundamental", a adăugat Miao.
China a anunțat și proiectul planului economic pentru următorii 5 ani. Țara asiatică vrea să crească viteza de dezvoltare a tehnologiilor avansate, de la cipuri la inteligență artificială. Aceste inițiative vin după ce accesul Chinei la tehnologiile americane a fost blocat de mai multe ori sub administrația Trump. Companii chineze mari, precum Huawei, nu a putut achiziționa componente critice pentru aparaturile sale.
Crearea propriilor producători de cipuri de top a devenit o prioritate a Chinei. Planul său pe următorii cinci ani țintește șapte domenii strategice considerate esențiale pentru securitatea națională, printre acestea fiind inteligența artificială, neuroștiința sau industria aerospațiașă.