Putin, Kim și pericolul care pândește la ultima frontieră a Războiului Rece. Cât de devastator ar fi un conflict cu Coreea de Nord

Data publicării:
Kim Jong Un și Vladimir Putin la Phenian
Președintele rus Vladimir Putin a promis că va ajuta Coreea de Nord după inundațiile istorice care au afectat țara Foto: Profimedia Images

Un război de mare amploare în Peninsula Coreeană ar provoca milioane de victime și pagube de 4 trilioane de dolari în doar primul an – adică 3,9% din PIB-ul mondial sau de două ori mai mult decât pagubele provocate de invazia Rusiei în Ucraina, potrivit unei analize Bloomberg Economics.

Pierderile umane ar fi uriașe. Lipsa semiconductorilor ar da peste cap lanțurile de aprovizionare din toată lumea. Iar economia globală ar intra în recesiune.

Riscul izbucnirii unui război în toată regula între Coreea de Nord și cea de Sud sunt foarte mici, dar nu sunt nule.

Îmbrățișarea președintelui rus Vladimir Putin cu liderul nord-coreean Kim Jong Un din Phenian de luna trecută – prima vizită a lui Putin în Coreea de Nord din ultimii 24 de ani – a renăscut un parteneriat din timpul Războiului Rece și a produs un nou pact de apărare.

Când războiul a izbucnit ultima oară în Peninsula Coreeană, cele două Coree reprezentau mai puțin de 0,4% din PIB-ul global. Astăzi, numai Coreea de Sud reprezintă 1,5%.

Regiunea metropolitană a Seulului, aflată în raza de acțiune a artileriei lui Kim, are 26 de milioane de locuitori – cam jumătate din populația totală a Coreei de Sud.

În capitala țării și zonele înconjurătoare se produc 81% din cipurile coreene, aici aflându-se 34% din toată industria Coreei de Sud.

Produsele sunt exportate prin porturile din sudul țării, inclusiv Busan, al patrulea cel mai aglomerat port din lume, către clienți din China, Japonia, Europa și SUA.

Coreea de Sud produce 40% din toate cipurile de memorie din lume

La fel ca în cazul Taiwanului, rolul Coreei de Sud ca producător major de cipuri face ca importanța țării pentru economia globală să fie mult mai mare decât valoarea PIB-ului său.

Samsung Electronics produce 41% din cipurile DRAM și 33% din cipurile de memorie NAND, iar produsele lor sunt esențiale pentru alte companii importante, precum Apple sau Xiaomi din China.

State visit of Russian President Vladimir Putin to the Democratic People's Republic of Korea (DPRK).
Pactul lui Putin cu Kim, precum și amenințările recent lansate de liderul nord-coreean, a mărit riscurile la care este expusă Coreea de Sud. Foto: Profimedia Images

Dacă exporturile de electronice din Coreea de Sud s-ar opri, șocurile s-ar simți în toată economia globală. Țara produce 4% din toate componentele electronice folosite în fabricile din toată lumea și în jur de 40% din toate cipurile de memorie.

În Ucraina, care poartă un război de tranșee împotriva trupelor ruse ce folosesc muniție nord-coreeană și sunt susținute de o economie de război „made in China”, consecințele sunt deja dezastruoase.

Taiwanul se află și el în vizorul Chinei, care pune tot mai multă presiune militară asupra țării.

Ultima frontieră a Războiului Rece este una dintre cele mai militarizate zone de pe planetă

Pactul lui Putin cu Kim, precum și amenințările recent lansate de liderul nord-coreean potrivit cărora își va „anihila” vecinul de la sud, au arătat clar riscurile la care Coreea de Sud este expusă.

Pe măsură ce plăcile tectonice ale ordinii mondiale se mișcă, puține economii sunt mai vulnerabile decât cea a Coreei de Sud. Granița pe care o împarte cu Coreea de Nord – ultima frontieră a Războiului Rece – este una dintre cele mai puternic înarmate de pe întreaga planetă.

Kim și-a testat deja vecinii de la sud prin mai multe incursiuni scurte ale soldaților nord-coreeni pe teritoriul sud-coreean de la graniță și a tras focuri de artilerie în apropiere de insula disputată asupra căreia Coreea de Nord a lansat un bombardament care a provocat victime în 2010.

Unii politicieni din Coreea de Sud consideră că riscul producerii unui incident violent în Peninsula Coreeană ajunge chiar până la 30%, iar orice confruntare armată ar putea declanșa un conflict mai extins.

„Aș numi-o cea mai gravă situație de la prăbușirea Uniunii Sovietice”, a spus Wi Sung-lac, parlamentar și fost reprezentant sud-coreean în discuțiile legate de armele nucleare. „Orice fel de incident ar putea duce la focuri de armă, iar asta duce la foc de mitralieră și de artilerie.”

putin-kim-jong-un-portrete
Vizita lui Putin în Coreea de Nord a renăscut un parteneriat de pe vremea Războiului Rece. Foto: Profimedia Images

Kim Jong Un ar putea lansa un atac nuclear

Un război în toată regula ar implica cel mai probabil un baraj de artilerie lansat asupra punctelor militare, politice și economice cheie din Seul.

Dacă Kim crede că există un pericol existențial pentru regimul lui, ar putea lansa un atac nuclear. Un studiu făcut anul trecut a arătat că nord-coreenii ar avea între 80 și 90 de focoase nucleare – destul cât să poată lansa atacuri nucleare asupra Coreei de Sud, Japoniei și, chiar, asupra Statelor Unite.

Aproape jumătate din industria Coreei de Sud și cea mai mare parte a capacității sale de a produce semiconductori ar fi distruse. Liniile de aprovizionare înspre China, Rusia și Japonia ar fi și ele perturbate.

Un război care ar pune față în față trupele americane și cele chineze, care susțin partea adversă, ar putea fi încă și mai costisitor decât se preconizează.

Totuși, războiul rămâne improbabil, nu în ultimul rând pentru că ar rezulta în colapsul regimului lui Kim. Orice scenariu de război se încheie cu Kim înlăturat de la putere și cu țara sa în ruine.

„Kim este destul de rațional ca să nu fie sinucigaș”, a spus Lami Kim, profesor de studii de securitate de la Centrul pentru Studii de Securitate din zona Asia-Pacific „Daniel K. Inouye”.

Coreea de Nord este mult mai puternică acum decât era la începutul anilor 2000, atunci când SUA, China, Rusia, Coreea de Sud și Japonia au participat la discuții privind oprirea pașnică a ambițiilor nucleare ale Phenianului.

Pentru o economie mondială complet dependentă de semiconductorii din Coreea de Sud pentru a menține lanțurile de aprovizionare cu electronice, nu există niciun plan B.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri